IOMTT 2022: 4e TT zege voor Hickman met winst Senior TT

11 juni 2022
Peter Hickman is de vierde coureur in de geschiedenis van de Isle of Man TT die maar liefst 4 overwinningen in één TT heeft gerealiseerd. De Gas Monkey Garage by FHO Racing BMW coureur domineerde de Senior TT en finishte 17 seconden voor Dean Harrison, het vierde podium voor de DAO Racing Kawasaki coureur. Conor Cummins maakte het podium compleet.

Vanwege verslechterende weersomstandigheden had de wedstrijdleiding van de Isle of Man TT op vrijdagmiddag alle raceactiviteiten voor de rest van de dag te annuleren. Met normaal vrijdag de laatste dag van Raceweek werd in de loop van de avond bekend gemaakt dat de Senior TT naar zaterdag zou worden verplaatst, en daardoor over de volle lengte van 6 ronden zou worden verreden.

Na drie dagen met regen waren de condities op zaterdagochtend nagenoeg perfect, er was alleen een sterke wind, waardoor echt snelle rondetijden niet te verwachten waren. Als tweede gestart, 10 seconden na John McGuinness, had Dean Harrison aan het eind van de eerste sectie bij Glen Helen de snelste tussentijd, 0,577 seconde op Peter Hickman, die op zijn beurt 0,809 seconde voorsprong op Davey Todd had.

Bij Ballaugh waren de rollen tussen Hickman en Harrison echter omgekeerd, met wat de snelste sectietijd van de race zou blijken had Hickman een voorsprong van tweeënhalve seconde opgebouwd, terwijl Davey Todd nu 2 seconden achter Harrison lag. Harrison had op dat moment al een groot gat in zijn windscherm, hij had op topsnelheid een vogel geraakt.

Hickman bleef daarna pushen, zette ook naar Ramsey de snelste sectietijd van de race en lag daarmee bijna 6 seconden voor, om aan het eind van de eerste ronde zijn voorsprong op Harrison tot ruim 8 seconden te hebben vergroot, met nu Conor Cummins op de derde plaats op 5 seconden van Harrison, op 3 seconden gevolgd door Davey Todd.

In de eerste sectie van de tweede ronde tot Glen Helen zette Harrison dezelfde tussentijd als Hickman, maar van Glen Helen tot Ballaugh liep de BMW coureur weer 2 seconden verder uit, om met 14 seconden voorsprong de pits in te gaan voor zijn eerste pitstop.

In de pits maakte Harrison 3 seconden van zijn achterstand goed, was daarna opnieuw sneller tot Glen Helen en had zijn achterstand tot 10,4 seconden teruggebracht, maar voor Hickman was het op dat moment al een kwestie van de race controleren en ervoor zorgen dat zijn voorsprong meer dan 10 seconden bleef.

Harrison was sneller in het eerste deel van de Mountain Course tot Ballaugh, maar vanaf Ballaugh was er geen maat op Peter Hickman, die aan het eind van de derde ronde zijn voorsprong tot ruim 18 seconden had vergroot.

De drie resterende ronden kwam de overwinning voor Peter Hickman nooit meer in gevaar. Harrison was ook sneller bij de tweede pitstop en wist zijn achterstand in de vijfde ronde bij Ballaugh weer tot 13 seconden seconden terug te brengen, waarna Hickman weer sneller over de Mountain was.

In de laatste ronde wist Hickman dat hem de zege niet meer kon ontgaan, zwaaide op verschillende plaatsen naar het publiek dat dit jaar massaal de weg naar het eiland Man heeft gevonden, zette de M 1000 RR vanaf de Signpost Corner meer dan eens op het achterwiel om na 1 uur, 44 minuten en 56,493 seconden als winnaar te worden afgevlagd.

Met zijn 4e overwinning deze TT is Peter Hickman de vierde coureur die dat is gelukt. De eerste coureur die daarin slaagde was Phillip McCallen in 1996, Ian Hutchinson was de tweede coureur, hij won in 2010 maar liefst 5 TT's, terwijl Michael Dunlop in 2013 ook 4 TT's won.

Op 17 seconden van de winnaar finishte de als eerste afgevlagde Dean Harrison op de tweede plaats en schreef daarmee zijn 4e podium deze TT bij, terwijl de derde en laatste podiumplaats naar de in Ramsey woonachtige Conor Cummins ging, na 6 ronden lang met teamgenoot Davey Todd in gevecht om die derde plaats te zijn geweest.