Zoeken

Alle Noord-Ierse straatraces dit jaar gescharpt: verzekering onbetaalbaar

11 februari 2023
Het is een harde slag voor de liefhebbers van straatraces. Als gevolg van de sterk gestegen kosten van de aansprakelijkheidsverzekering heeft de Motor Cycle Union van Ierland besloten om alle races in Noord-Ierland dit jaar te cancelen.

Wie ooit in Noord-Ierland is geweest voor de North West 200 of de Ulster Grand Prix zal net als wij tot de conclusie zijn gekomen dat straatracen in het Noord-Ierse DNA zit. Het wegennet is zó kronkelig, heuvelachtig en onoverzichtelijk dat overal wel een straatrace kan worden georganiseerd. 

Gewoon een paar wegen afsluiten die aan elkaar kunnen worden geknoopt en je hebt een circuit, echt elke weg voldoet. Niet voor niets dat Noord-Ierland in de loop der jaren veel topcoureurs heeft voortgebracht, men leeft daar voor de motorsport. 

Dat zou echter wel eens kunnen gaan veranderen. De kosten van de aansprakelijkheidsverzekering van de evenementen zijn namelijk enorm gestegen, waardoor het voor geen enkele organisator nog rendabel is om een event te organiseren. 

Zo zou de medio mei geplande NW 200 dit jaar £97.000 hebben moeten ophoesten, waar dat voorheen £30.800 was - een stijging van meer dan 300%. Bij kleinere events waren de bedragen van £2.450 in 2022 naar £7.750 voor dit jaar gegaan, terwijl clubs die 2-daagse races organiseren £11.980 kwijt waren, tegen £3.790 vorig jaar. 

De gezamenlijke kosten voor de aansprakelijkheidsverzekering zouden dit jaar rond de £410.000 hebben bedraagt, wat voor geen enkele club op te brengen is. De MCUI heeft om die reden nu besloten om alle events voor 2022 te cancelen. Een zware slag voor de liefhebbers van Road Racing. 

De MCUI zal echter alle opties blijven nastreven om in de toekomst toch weer een aansprakelijkheidsverzekering te kunnen aanbieden. Zo niet, dan zou dit wel eens het einde van straatraces in Noord-Ierland hebben ingeluid.