Zoeken

Toprak Razgatlioglu zeer positief over MotoGP test Aragon

22 juni 2022
Met volgend seizoen slechts 2 motoren aan de start volgend jaar zit een overstap bij Yamaha naar de MotoGP er voor Toprak Razgatlioglu voorlopig nog niet in, maar op het circuit van Motorland Aragon heeft de regerend WK Superbike wereldkampioen heeft een eerste test op de YZR-M1 afgerond.

Nadat Toprak Razgatlioglu vorig jaar tot WK Superbike wereldkampioen werd gekroond stak hij niet onder stoelen of banken graag de overstap naar de MotoGP te willen maken, waarop de afspraak met Yamaha werd gemaakt Toprak testwerkzaamheden te laten doen op de YZR-M1, naast Yamaha's officiële MotoGP testrijder Cal Crutchlow. 

Het achterliggende idee achter de test was Toprak klaar te stomen voor de MotoGP, waar hij binnen het WithU Yamaha RNF MotoGP satellietteam in 2023 dan de plaats zou kunnen innemen van Darryn Binder of Andrea Dovizioso. RNF besloot echter om volgend jaar met Aprilia in zee te gaan, waardoor Yamaha het volgend jaar voor het eerst sinds het MotoGP tijdperk alleen met het officiële fabrieksteam aan de start zal staan.

Met Fabio Quartararo als ongekend talent dat Yamaha het liefst levenslang zou willen tekenen en Franco Morbidelli, die het een heel stuk minder doet, nog een contract voor volgend jaar zit een overstap naar de MotoGP er voor Toprak volgend jaar niet in. Tenminste, niet bij Yamaha. 

De geplande en aangekondigde test bleef echter staan, maar nu dan niet als snuffelstage in aanloop naar zijn overstap volgend seizoen, maar als een beloning voor alles wat hij de afgelopen anderhalf jaar voor Yamaha heeft betekend. Voor het eerst sinds Ben Spies in 2009 werd een Yamaha coureur afgelopen jaar WK Superbike wereldkampioen.

Na anderhalve week geleden in Misano zijn eerste overwinning van het seizoen te hebben gerealiseerd switchte de 25-jarige Turk dinsdag op het circuit van Motorland Aragon van zijn YZF-R1 naar de YZR-M1, waarmee hij in de zinderende hitte 40 ronden reed. Het liefst had hij gezien dat dat er veel meer zouden zijn geweest, maar als gevolg van hevige kwam de test vroegtijdig tot een eind. 

Toprak begon de dag met een run van 12 ronden om de M1 en de Michelin banden te begrijpen en vertrouwen op te bouwen, waarna hij kortere runs reed en de monteurs van het Yamaha MotoGP Test Team tussentijds aanpassingen aan de set-up deed op basis van zijn feedback en analyse van de data. 

De eveneens aanwezige Yamaha MotoGP testrijder Cal Crutchlow hielp Toprak om diens vertrouwen en snelheid op te bouwen, waarbij Toprak de rondetijden van Cal gedurende de test als benchmark gebruikt. Over de gereden tijden heeft Yamaha geen uitspraken gedaan.

Toprak Razgatlıoğlu:
“Dit was mijn eerste dag op de Yamaha M1 MotoGP machine en het voelde heel anders dan mijn R1. Meer pk's, andere elektronica, seamless versnellingsbak, allemaal compleet nieuw voor mij. Met elke ronde leerde ik meer, want na het WK Superbike is het niet gemakkelijk om je aan te passen aan een MotoGP machine. Gelukkig had ik Cal Crutchlow bij de hand voor advies en hij kon me veel helpen. 
De M1 voelt goed, vooral op het rechte stuk waar hij heel erg snel is, en het was interessant om de carbon remmen te ervaren. Het was erg heet vandaag, dus we hielden het bij runs van vijf of zes ronden, na een eerste run van 12 ronden om een ​​eerste gevoel voor de machine te krijgen. 
Als ik op televisie naar de MotoGP machines hier in Aragon kijk dan zie je dat het een beetje hobbelig is, en dat voel ik hier vandaag. Het is echter niet zo erg, je moet het gas openhouden om door de hobbels te rijden, want als je het gas sluit wordt het onstabieler. 
Al met al een zeer positieve test, ook al werd het vanmiddag afgebroken door de regen, wat betekende dat ik niet zoveel ronden kon rijden als ik had gewild. Ik heb echt genoten van het rijden op de MotoGP-machine, heel veel dank aan Yamaha voor deze kans.”