MotoGP Silverstone: Back-to-back zege voor Bagnaia

7 augustus 2022
Pecco Bagnaia heeft in Silverstone zijn eerste back-to-back overwinning van het seizoen gerealiseerd. De Ducati fabriekscoureur finishte de Britse Grand Prix 4 tiende seconde voor Maverick Vinales, die na een slechte start een ijzersterke race reed. Jack Miller maakte het podium compleet.

De eerste race na de zomerstop leek Fabio Quartararo zijn slag te kunnen slaan. De leider in het WK was weliswaar voor zijn in de ogen van de wedstrijdleiding onbesuisde inhaalactie op Aleix Espargaro met een Long Lap Penalty op Silverstone bestraft, maar had daar in de vrije training zoveel op getraind dat hij overtuigd was de race nog steeds te kunnen winnen.

Daarnaast bleek Quartararo's grootste concurrent voor de wereldtitel Aleix Espargaro zich in FP4 behoorlijk te hebben geblesseerd na met een gemene highside van zijn Aprilia RS-GP machine te zijn gelanceerd, waardoor het voor de 33-jarige coureur uit Granollers een zware race zou gaan worden.

Hoe anders pakte de Britse Grand Prix op het historische circuit van Silverstone voor de regerend wereldkampioen uit. Vanaf de vierde plaats op de grid had El Diablo weliswaar een perfecte start en schoof door naar de tweede plaats achter landgenoot Johann Zarco, die zich voor de 27e keer in zijn carrière op de pole position had gekwalificeerd.

Drie ronden lang zat Quartararo in het achterwiel van de Pramac Ducati coureur, om in de vierde ronde in bocht 14 de Long Lap Penalty te ondergaan. Ten opzichte van zijn snelste tijd die hij in de tweede ronde had gezet verloor hij slechts 1,6 seconde tijd en kwam weer als vijfde vlak achter Pecco Bagnaia en vlak voor de slecht gestarte Maverick Vinales op de baan.

Rijdend in vijfde positie werd het voor Quartararo ineens een compleet andere race, de Medium achterband bleek een verkeerde keuze te zijn geweest, de band raakte oververhit, waardoor de terugval in performance veel harder dan normaal was en de race voor Quartararo een kwestie van overleven werd.

Aan de kop van het veld werd de race vier ronden lang door Quartararo's landgenoot Johann Zarco aangevoerd, maar de tweevoudig Moto2 wereldkampioen ging voor de zoveelste keer in een sterke positie onderuit, wat de leiding in handen van Jack Miller gaf, met Alex Rins en teamgenoot Pecco Bagnaia in zijn achterwiel.

Rins, van het trio de meest succesvolle coureur op Silverstone, leek de beste papieren in handen te hebben, nam in de zesde ronde dan ook de leiding in de race en wist in een ronde later een behoorlijk gat van 8 tiende seconde op Pecco Bagnaia te slaan, die inmiddels zijn teamgenoot voorbij was gegaan.

Zes ronden lang hield Rins de leiding in de race, reed daarbij ontzettend soepel en controlerend, maar kreeg desondanks tegen zijn verwachting in te maken met een terugval in performance van de achterband en viel daardoor in de 12e ronde ten prooi van Bagnaia, om twee ronden later ook door Miller te worden ingehaald.

Achter Rins waren Jorge Martin en Maverick Vinales verwikkend in de strijd om de vierde plaats. Vinales was de snellere van de twee, maar moest het opnemen tegen de hogere topsnelheid van de GP22 Ducati, maar wist in de 16e ronde toch zijn slag te slaan, waarna Martin onder druk van de opstormende Enea Bastianini kwam te staan, die dit weekend voor het eerst met duivelsoren op zijn kontje had gereden - een nieuw aerodynamisch foefje uit de hoge hoed van Gigi D'all Inga.

Met nog drie ronden te gaan nam Vinales de tweede plaats in de race, reed daarna naar het achterwiel van Bagnaia en nam in de voorlaatste ronde zelfs de leiding in de race, maar ging daarbij wijd en liet daarmee ruimte voor Bagnaia om meteen terug te slaan. Bij het ingaan van de laatste ronde zat Vinales in het achterwiel, maar gleed daarna tot drie maal toe over het voorwiel weg en verspeelde daarmee zijn kansen om in die laatste ronde nog een aanval te kunnen doen.

Met een miniem verschil van 0,426 seconde op Maverick Vinales schreef Pecco Bagnaia zijn vierde overwinning van het seizoen bij en liep daarmee in het WK 17 punten in op Fabio Quartararo, die op slechts de 8e plaats werd afgevlagd, op slechts 1 tiende 0,139 van Aleix Espargaro, die de pijn had verbeten en El Diablo in de laatste ronde nog voorbij was gegaan, maar niet had kunnen voorkomen dat die zou counteren.

Op 2 tiende seconde van Vinales maakte Jack Miller het podium compleet, een bitterzoet resultaat voor de Australiër die hier vorig jaar net naast het podium greep. Enea Bastianini en Jorge Martin maakten de top 5 compleet.