MotoGP Le Mans: The Martinator slaat toe in sprintrace, Quartararo crasht

13 mei 2023
Het heeft langer geduurd dan hij zelf had verwacht, maar in Le Mans heeft Jorge Martin dan eindelijk in de sprintrace toegeslagen. The Martinator nam eenmaal aan de leiding meteen afstand van de rest van het veld en finishte 2 seconden voor Brad Binder, die vanaf de 10e plaats op de grid een geweldige inhaalrace reed. Pecco Bagnaia maakte het podium compleet, Fabio Quartararo ging in 8e positie onderuit.

De Sprintrace voor de 1000e Grand Prix in de geschiedenis op het Bugatti circuit van Le Mans stond er geen maat op Jorge Martin, die in aanloop naar het seizoen als de grote favoriet voor de sprintrace was getipt, maar z'n favorietenrol nog niet waar had kunnen maken.

In Le Mans verliep de sprint voor The Martinator echter perfect. Na een goede en voor de hele grid incidentvrije start nestelde de Pramac Ducati coureur zich in het achterwiel van Pecco Bagnaia, die vanaf de pole position kopstart had genomen in de race, lag drie ronden lang op de tweede plaats en nam bij het ingaan van de vierde ronde de leiding in de race.

Martin bouwde in zijne eerste ronde aan de leiding al een voorsprong van bijna een seconde op Bagnaia op, die op zijn beurt door Marc Marquez en de vanaf de tiende plaats op de grid zeer goed gestarte Brad Binder onder druk werd gezet. Binders teamgenoot Jack Miller was in de tweede ronde op de derde plaats liggend onderuit gegaan.

Tussen Bagnaia en Marquez ontstond een fel gevecht om de tweede plaats, waar Binder als de derde hond van kon profiteren en in één actie vanaf P4 opklom naar die tweede plaats. Bagnaia bleef op dat moment Marquez nog voor, maar werd een ronde later alsnog door de 8-voudig wereldkampioen voorbij gegaan.

Op zijn beurt was Marquez echter ook niet in staat om een gaatje te slaan en werd weer door Bagnaia onder druk gezet, die met nog minder dan 4 ronden te gaan op het rechte stuk weer opklom naar de derde plaats, daarna sneller was dan Binder voor hem, maar het gat tot de Zuid-Afrikaan niet meer kon overbruggen.

Met een voorsprong van 1,8 seconden werd Jorge Martin als winnaar afgevlagd, Brad Binder finishte op de tweede plaats, zijn voorsprong op derde man Pecco Bagnaia 0,8 seconden. Met nog 3 ronden te gaan was ook Luca Marini Marc Marquez voorbij gegaan en finishte dus op de 4e plaats, terwijl Marc Marquez op een zeer verdienstelijke 5e plaats werd afgevlagd.

Voor Fabio Quartararo was zijn thuis-sprintrace er eentje om snel te vergeten. Gekwalificeerd op de 13e plaats op de grid had El Diablo op weten te klimmen naar de 8e plaats, maar ging met nog 4 ronden te gaan roemloos over het voorwiel onderuit.