Zoeken

MotoGP Le Mans: Bezzecchi wint 1000e GP vol drama, Bagnaia crasht (onder andere)

14 mei 2023
Voor een recordpubliek heeft Marco Bezzecchi de 1000ste Grand Prix, doorspekt met drama, op naam geschreven. De Mooney VR46 coureur finishte 4 seconden voor Pramac Ducati rijders Jorge Martin en Johann Zarco, die dankzij een crash van Marc Marquez op het podium finishte. Pecco Bagnaia crashte met Maverick Vinales, maar gaat nog wel aan de leiding in het kampioenschap.

 

Maar liefst 278.805 MotoGP fans (waarvan 112.000 op de racedag en 90.000 op zaterdag), het hoogste bezoekaantal ooit in de geschiedenis van de wegrace motorsport, waren dit weekend naar het zonovergoten Le Mans afgereisd voor de 1000ste Grand Prix in de geschiedenis en kregen absoluut waar voor hun geld. 

Dat begon al meteen bij de start, waar vanaf de tweede plaats op de grid Marc Marquez meteen de leiding nam, voor Jack Miller, Luca Marini en Pecco Bagnaia. Twee ronden lang voerde Marquez het veld aan, waarna Miller de leiding nam, terwijl achter hem in een intense strijd menig contact niet werd geschuwd, waar in de openingsfase met name Johann Zarco, Jorge Martin en Marco Bezzecchi het slachtoffer van waren.

Ook Pecco Bagnaia had geen gemakkelijke start gehad, had bij het doven van de rode lichten meteen al Miller en Marquez voorbij zien gaan en werd in de Dunlop chicane door Luca Marini zelfs naar de vierde plaats teruggezet, maar wist de Mooney VR46 coureur een ronde later al weer te verschalken.

De snelste man op de baan op dat moment was echter Maverick Vinales, die na een goede start zich eveneens met de strijd voorin leek te kunnen mengen. In de vijfde ronde opgeklommen naar de vijfde plaats ging de Aprilia coureur eerst Marini en daarna het aanremmen van de laatste chicane ook Pecco Bagnaia voorbij, maar ging wel wijd waardoor Bagnaia zijn GP23 er aan de binnenkant weer naast kon zetten.

Bij het omgooien lag Bagnaia zelfs weer iets voor, maar Vinales had die actie niet verwacht, kon geen kant op en tikte Bagnaia aan, raakte vervolgens in onbalans en knalde daarna vol op Bagnaia, waardoor voor beide coureurs de 1000e Grand Prix in de grindbak eindigde. 

Door de crash van Bagnaia schoof Luca Marini weer door naar de derde plaats, maar zou daar niet lang van genieten. Bij het ingaan van de vierde ronde gleed bij het uitkomen van de Dunlop Chicane zijn voorwiel weg, maar leek dat met de safe van het jaar op te kunnen vangen, om vervolgens door Alex Marquez vol in de zijkant te worden geraakt.

Dat gaf de derde plaats aan Marco Bezzecchi, die contact met z'n teamgenoot net had kunnen vermijden en als snelste man op de baan op jacht ging naar Marc Marquez, met in zijn kielzog Jorge Martin die eveneens had geprofiteerd van de chaos in de kop van het veld. 

In de achtste ronde nam Bezzecchi op agressieve wijze de tweede plaats van Marquez, die buiten de baan op het asfalt van de Long Lap Penalty werd gedwongen en terugviel naar de vierde plaats achter Martin. 

Bezzecchi moest van de Stewards 1 positie inleveren voor zijn actie op Marquez, maar had slechts twee ronden nodig om Martin weer voorbij te gaan, zette daarna de jacht in op Jack Miller en nam in de elfde ronde de leiding in de race. 

Miller leek het beste van zijn voorband te hebben gevergd, had geen antwoord op de zeer sterk rijdende Marc Marquez en binnen enkele ronden tijd terug naar de zevende plaats achter Zarco, de zeer goed rijdende Augusto Fernandez en Aleix Espargaro op de enig overgebleven Aprilia.

Terwijl Bezzecchi met zevenmijlslaarzen afstand nam van de rest van het veld ontstond er een spannend gevecht om de tweede plaats tussen Marc Marquez en Jorge Martin. De winnaar van de sprintrace greep elke kans, maar Marquez gaf geen duimbreed toe en wist elke aanval direct te pareren. 

Even leek Marquez zelfs een klein gaatje te slaan, maar een kleine fout was voldoende voor Martin om meteen weer in het achterwiel te kruipen en op het rechte stuk zijn zoveelste inhaalpoging te doen, die opnieuw zou worden gepareerd. 

Met nog twee ronden te gaan deed Martin opnieuw een poging en slaagde er ditmaal wel in om Marquez voorbij te gaan, die zijn poging om opnieuw te counteren ditmaal in de grindbak zag eindigen door over het voorwiel onderuit te gaan en daarmee een zeer verdiend podium aan zijn neus voorbij zag gaan. 

De crash van Marquez gaf de derde en laatste podiumplaats onder luid gejuich van het Franse publiek in handen van Johann Zarco, die het tempo van de twee niet zonder risico had kunnen volgen, maar tot zijn genoegen alsnog op het podium finishte. Augusto Fernandez en Aleix Espargaro maakten op anderhalve seconde van het podium de top 5 compleet.

Voor het Red Bull KTM Factory Team eindigde de 1000e Grand Prix minder fortuinlijk. Teruggevallen naar de zevende plaats ging Jack Miller met nog minder dan drie ronden te gaan onderuit en scoorde daarmee zijn tweede DNF van het weekend. 

Brad Binder was bij de start al in de verdrukking geraakt en teruggevallen naar de 16e plaats, maar reed daarna een sterke race en zat met nog tien ronden te gaan zelfs in het achterwiel van zijn teamgenoot. 

In een poging hem bij het aanremmen buitenom voorbij te gaan had Binder zichzelf overschat, koos eieren voor zijn geld en reed over de brede asfaltstrook naast de baan, wat door de Stewards als ongeoorloofde afkorting van het circuit werd gezien en Binder met een Long Lap Penalty werd bestraft, de zoveelste discutabele beslissing van de Stewards. 

MotoGP Le Mans, uitslag 1000e GP:

Rijder Team Merk km/u Uitslag
1 Marco Bezzecchi ITA Mooney VR46 Racing Team Ducati 162.8 27 ronden
2 Jorge Martin ESP Pramac Racing Ducati 162.5 +4.256
3 Johann Zarco FRA Pramac Racing Ducati 162.5 +4.795
4 Augusto Fernandez ESP GASGAS Factory Racing Tech3 KTM 162.4 +6.281
5 Aleix Espargaro ESP Aprilia Racing Aprilia 162.4 +6.726
6 Brad Binder RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM 161.9 +13.638
7 Fabio Quartararo FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 161.8 +15.023
8 Fabio Di Giannantonio ITA Gresini Racing MotoGP Ducati 161.8 +15.826
9 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda IDEMITSU Honda 161.7 +16.370
10 Franco Morbidelli ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 161.6 +17.828
11 Danilo Petrucci ITA Ducati Lenovo Team Ducati 160.9 +29.735
12 Lorenzo Savadori ITA CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia 160.5 +36.135
13 Jonas Folger GER GASGAS Factory Racing Tech3 KTM 159.6 +49.808
Marc Marquez ESP Repsol Honda Team Honda 162.5 +2 ronden
Jack Miller AUS Red Bull KTM Factory Racing KTM 162.2 +3 ronden
Alex Rins ESP LCR Honda Castrol Honda 161.5 +13 ronden
Joan Mir ESP Repsol Honda Team Honda 159.6 +15 ronden
Alex Marquez ESP Gresini Racing MotoGP Ducati 160.7 +22 ronden
Luca Marini ITA Mooney VR46 Racing Team Ducati 160.8 +22 ronden
Maverick Viñales ESP Aprilia Racing Aprilia 160.5 +23 ronden
Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati 160.6 +23 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Team Merk Punten
1 Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati 94
2 Marco Bezzecchi ITA Mooney VR46 Racing Team Ducati 91
3 Brad Binder RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM 81
4 Jorge Martin ESP Pramac Racing Ducati 80
5 Johann Zarco FRA Pramac Racing Ducati 66