Zoeken

MotoGP Le Mans: 3e zege Bastianini, Bagnaia crasht

15 mei 2022
Enea Bastianini heeft in Le Mans zijn derde overwinning van het seizoen gerealiseerd. De Gresini Racing MotoGP coureur finishte drie seconden voor Jack Miller, die de tweede plaats in de schoot geworpen kreeg nadat Pecco Bagnaia onderuit was gegaan. Aleix Espargaro maakte het podium compleet.

Met regen voor de namiddag voorspeld leek de Franse Grand Prix op het circuit van Le Mans de eerste flag-to-flag race van het seizoen te worden, maar de regen bleef uit, waardoor het massaal aanwezige publiek - het drukst bezochte motorsport event in Frankrijk - dat voor het eerst in jaren weer aanwezig was een intense droge race gepresenteerd kreeg. 

In de kwalificatie had Pecco Bagnaia zijn eerste back-to-back pole position van het seizoen gerealiseerd, maar na afloop zijn kansen voor de overwinning gebagitaliseerd. Volgens Bagnaia was Fabio Quartararo dé favoriet voor de overwinning en afgaand op de zeer snelle en constante tijden die hij in de vrije training had gezet maakte hij inderdaad een zeer goede kans. 

Daarvoor had Quartararo echter wel een zeer goede start nodig, maar de leider in het WK werd bij de start links en rechts ingehaald en viel de eerste ronde terug naar de achtste plaats, achter Marc Marquez die in de voorlaatste bocht profiteerde van de inhaalactie van Quartararo op Nakagami. 

Aan de kop van het veld verliep het plan voor het Ducati Lenovo Team als gesmeerd. Jack Miller had de leiding genomen in de race, voor teamgenoot Pecco Bagnaia, op de voet gevolgd door Alex Rins, Enea Bastianini, Joan Mir en Aleix Espargaro. 

In de tweede ronde wisten Bastianini en Rins in te lopen op Jack Miller, waardoor een klein gaatje met Bastianini ontstond en het leek alsof er twee groepjes van 3 rijders met elkaar in gevecht zouden gaan. Rins leek het tempo van de Ducati's goed te kunnen volgen, maar maakte bij het ingaan van de derde ronde een enorme fout in bocht 1, schoot rechtdoor de grindbak in om bovenop de Dunlop chicane terug op het asfalt vlak voor de neus van de twee Ducati's onderuit te gaan. 

Rins en de GSX-RR schoven echter meteen van de baan en vormde geen risico voor Miller en Bagnaia, die langzaam naar zijn teamgenoot kroop en in de vierde ronde de leiding nam in de race, met Bastianini nu doorgeschoven naar de derde plaats. 

Vanaf dat moment ontstond rondenlang een status quo. Bagnaia had 4 tiende voorsprong op Miller, die op zijn beurt een halve seconde voor Bastianini lag, op een seconde gevolgd door het trio Joan Mir, Aleix Espargaro en Fabio Quartararo, die in de derde ronde Marc Marquez voorbij was gegaan. 

In de elfde ronde kroop Bastianini echter langzaam naar de achterkant van Miller toe en ging de Australiër een ronde later voorbij, waarna de race zich weer leek te settelen. Bijna 10 ronden lang hield Bagnaia het gat met Bastianini constant, maar met nog 7 ronden te gaan rook de Gresini Racing coureur zijn kans en ging Bagnaia in de Dunlop chicane voorbij.

Bagnaia sloeg echter meteen terug en nam in La Chapelle weer de leiding in de race, maar raakte in Garage Vert buiten de baan op het Long-Lap deel, wat Bastianini weer de leiding gaf, om nog geen halve minuut later bij het insturen van de voorlaatste bocht Virage du Raccordement over het voorwiel onderuit te gaan. 

Dat gaf de tweede plaats weer in handen van Jack Miller, die niet in staat was om het gat op Bastianini te dichten, maar op zijn beurt een ruime marge op Aleix Espargaro had die in de 14e ronde de vierde plaats in de schoot geworpen had gekregen nadat Joan Mir in Virage du Raccordement onderuit was gegaan, op exact dezelfde wijze als Bagnaia later die race zou doen.

Dankzij de crashes van Rins, Mir en Bagnaia was Fabio Quartararo inmiddels wel weer opgeklommen naar de vierde plaats, gelijk aan zijn startpositie. De Yamaha fabriekscoureur, die volgens insiders op het punt staat zijn contract met Yamaha te verlengen, zat een groot deel van de race in het spoor van de Aprilia coureur, maar was niet in staat een serieuze aanval te kunnen doen en moest daardoor genoegen nemen met de vierde plaats. Johann Zarco maakte op 7 seconden van zijn landgenoot de top 5 compleet.

Met zijn derde overwinning van het seizoen heeft Enea Bastianini zijn achterstand op Quartararo tot 8 punten teruggebracht, terwijl Aleix Espargaro met zijn back-to-back podium nog maar 4 punten achterstand heeft. 

 
 

MotoGP Le Mans, uitslag race:

Rijder Team Merk Verschil
1 Enea Bastianini ITA Gresini Racing MotoGP Ducati 41'34.613
2 Jack Miller AUS Ducati Lenovo Team Ducati +2.718
3 Aleix Espargaro ESP Aprilia Racing Aprilia +4.182
4 Fabio Quartararo FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +4.288
5 Johann Zarco FRA Pramac Racing Ducati +11.139
6 Marc Marquez ESP Repsol Honda Team Honda +15.155
7 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +16.680
8 Brad Binder RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +18.459
9 Luca Marini ITA Mooney VR46 Racing Team Ducati +20.541
10 Maverick Viñales ESP Aprilia Racing Aprilia +21.486
11 Pol Espargaro ESP Repsol Honda Team Honda +22.707
12 Marco Bezzecchi ITA Mooney VR46 Racing Team Ducati +23.408
13 Fabio Di Giannantonio ITA Gresini Racing MotoGP Ducati +26.432
14 Alex Marquez ESP LCR Honda Castrol Honda +28.710
15 Franco Morbidelli ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +29.433
16 Andrea Dovizioso ITA WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +38.149
17 Darryn Binder RSA WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +59.748
DNF
Miguel Oliveira PRT Red Bull KTM Factory Racing KTM +3 ronden
Pecco Bagnaia ITA Ducati Lenovo Team Ducati +7 ronden
Jorge Martin ESP Pramac Racing Ducati +11 ronden
Joan Mir ESP Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +14 ronden
Raul Fernandez SPA Tech3 KTM Factory Racing KTM +21 ronden
Alex Rins ESP Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +22 ronden
Remy Gardner AUS Tech3 KTM Factory Racing KTM +24 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Team Merk Punten
1 Fabio Quartararo FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 102
2 Aleix Espargaro ESP Aprilia Racing Aprilia 98
3 Enea Bastianini ITA Gresini Racing MotoGP Ducati 94
4 Alex Rins ESP Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 69
5 Jack Miller AUS Ducati Lenovo Team Ducati 62