Zoeken

Lin Jarvis: ook in 2024 geen Yamaha klantenteam in MotoGP

23 mei 2023
De kans was eigenlijk al uitgesloten, maar Yamaha's Racing Director Lin Jarvis heeft nu tegenover de collega's van Speedweek.com bevestigd dat Yamaha ook het volgend seizoen slechts met een team in de MotoGP zal aantreden: het Mooney VR46 team blijft in 2024 bij Ducati.

 

Al sinds het begin van het viertakt MotoGP tijdperk in 2002 heeft Yamaha altijd over een klantenteam beschikt. Van 2002 tot het eind van het 2018 seizoen was dat het Tech3 team van Hervé Poncharal, maar de Franse teambaas was niet tevreden met de support die hij van Yamaha kreeg en maakte in 2019 de overstap naar KTM, waar hij wél gelijkwaardig materiaal als het Red Bull fabrieksteam tot z'n beschikking kreeg. 

De Maleisiër Razlan Razali greep zijn kans, kocht de twee startplaatsen van het Aspar team van Jorge Martinez en ging met steun van oliegigant Petronas met Yamaha in zee. Na drie seizoenen stapte Petronas uit en werd in energieconcern WithU een nieuwe hoofdsponsor gevonden. 

Razali was echter niet te spreken over de gang van zaken bij Yamaha, dat hem telkens slechts eenjarige contracten had aangeboden, Valentino Rossi had opgedrongen en alleen Vale de beschikking gaf over een fabrieksmachine, waar de andere coureurs het met nog uit 2019 stammende machines moesten doen. 

Officieel stelde Yamaha als reden voor de eenjarige contracten dat de financiering niet was gezekerd, maar de werkelijke reden was dat Yamaha veel liever met Valentino Rossi in zee wilde gaan als klantenteam. Enerzijds vanwege de geschiedenis van Yamaha en Rossi en anderzijds vanwege de sterke coureurs die de VR46 Riders Academy al heeft opgeleverd. 

Nu had Rossi als teameigenaar al een 3-jarig contract met Ducati getekend dat loopt tot eind 2024. Het gerucht dat Rossi op Yamaha zou overstappen werd in de paddock door velen echter niet serieus genomen, daarvoor is de Desmosedici op dit moment veel te sterk. 

Desondanks hield Lin Jarvis, Managing Director van Yamaha Racing, recent nog de hoop om met Rossi's VR46 team voor 2024 tot een overeenstemming te kunnen komen, ook omdat hiermee de balans (8 Ducati's tegenover 2 Yamaha's) enigszins zou worden rechtgezet. 

Na de tweede overwinning van Marco Bezzecchi, die trouwens samen met Jorge Martin hoog op de verlanglijst van Yamaha staat, maakt Lin Jarvis zich echter geen illusies meer, zo heeft hij tegenover de Duitse collega's van Speedweek.com verklaard. "Het volgend seizoen is niet het juiste moment om weer een satellietteam uit te rusten", zei Jarvis tegen Speedweek.com.