Zoeken

Dorna maakt voorlopige 2023 MotoGP kalender bekend

30 september 2022
Dorna heeft de voorlopige MotoGP kalender van 2023 bekend gemaakt, die behoorlijk op de schop is genomen en nu definitief uit 21 races bestaat. Zoals eerder al aangekondigd is de kalender met twee landen in Centraal Azië uitgebreid, India en Kazachstan.

Het is nog maar een voorlopige kalender en tussen nu en volgend jaar kan er nog van alles gebeuren, maar zoals het er nu naar uitziet zal de MotoGP kalender volgend jaar voor het eerst écht uit 21 races bestaan. Dit jaar was dat ook al de bedoeling geweest, maar vanwege financiële problemen moest de Finse Grand Prix definitief worden geschrapt.

Voor 2023 heeft Dorna twee nieuwe landen aan de kalender toegevoegd: Kazachstan en India. De voormalige Sovjetrepubliek heeft de plaats ingenomen van Finland, terwijl voor India Dorna het aantal Spaanse Grand Prix van 4 naar 3 terug heeft gebracht. Volgend jaar zal niet worden gereden op MotorLand Aragon, maar Dorna denkt na over een roulatiesysteem. 

Voor het eerst sinds 2007 zal de aftrap van het seizoen niet plaatsvinden in Qatar, maar in Portugal. Aan het eind van het seizoen gaat het circuit van Losail op de schop en zal niet tijdig klaar zijn voor aanvang van het seizoen. De avondrace is nu naar het eind van het seizoen verplaatst, als laatste race van Azië en Oceanië. Ook Indonesië is naar later het seizoen verplaatst.

Na Portugal worden Argentinië en de Verenigde Staten aangedaan, waarna terug in Europa als vanouds eerst Spanje (Jerez) en Frankrijk (Le Mans) worden aangedaan, waarbij die laatste het heugelijke feit zal vieren dat het de 1000e Grand Prix in de geschiedenis zal zijn. Na Le Mans volgen Italië (Mugello), Duitsland (Sachsenring) en Assen als triple header, waarna het eerste deel van het seizoen in Kazachstan zal worden afgerond.

Na een zomerpauze van een maand wordt vervolgens Engeland (Silverstone), Oostenrijk (Red Bull Ring), Spanje (Catalunya) en San Marino (Misano) aangedaan, waarna de oversteek naar Azië wordt gemaakt. De eerste race daar is in India, gevolgd door Japan, Indonesië, Australië, Thailand en Maleisië, waarna via Qatar weer terug naar Europa wordt gegaan voor de laatste race van het seizoen op het circuit van Valencia.