Zoeken

Andrea Dovizioso stopt na Grand Prix Misano

4 augustus 2022
Andrea Dovizioso heeft besloten nog dit jaar zijn helm aan de kapstok te hangen. De 3-voudig vice-wereldkampioen rijdt de komende Grand Prix van San Marino zijn allerlaatste race, het resterende deel van het seizoen zal hij worden vervangen door Yamaha testrijder Cal Crutchlow.

Na door Ducati aan de kant te zijn gezet nam Andrea Dovizioso het afgelopen jaar een sabbatical, deed wat testwerk voor Aprilia en leek zelfs in de running voor een plaatsje in het fabrieksteam te zijn, tot bij de Italianen de keuze op Maverick Vinales viel, die bij Yamaha in ongenade was gevallen na op de Red Bull ring uit frustratie een poging te hebben gedaan het blok op te blazen. 

Vinales en Yamaha besloten 'in goed overleg' uiteen te gaan, waarna Franco Morbidelli iets eerder dan gepland naar het fabrieksteam werd doorgeschoven. Vanaf de Grand Prix van San Marino nam Andrea Dovizioso de plek in van Morbidelli in het Yamaha satellietteam. 

Dovizioso tekende een contract met Yamaha voor het 2022 seizoen, waar hij met volledige fabrieksondersteuning bij het WithU Yamaha RNF MotoGP racing team werd ondergebracht, naast Daryl Binder die vanuit de Moto3 de overstap naar de MotoGP maakte. 

Dovizioso wist zijn draai echter maar niet te vinden op de 2022 YZR-M1, waar alleen Fabio Quartararo mee uit de voeten lijkt te kunnen komen, en heeft nu besloten dat het mooi is geweest. Dezelfde Grand Prix als waarin hij vorig jaar z'n comeback bij Yamaha maakte zal nu toneel zijn van de allerlaatste Grand Prix in de carrière van de 36-jarige Italiaan.Lin Jarvis, Managing Director Yamaha Motor Racing:
"Ik wil beginnen met te zeggen dat we het natuurlijk allemaal jammer vinden dat Andrea de sport eerder dan verwacht zal verlaten. Hij is een grote naam in de MotoGP en hij zal gemist worden in de paddock."

"We hadden vorig jaar veel geluk dat hij beschikbaar en bereid was om deel te nemen aan ons MotoGP-programma toen Franky overstapte naar het Yamaha Factory Team, waardoor er behoefte was aan een vervangende rijder voor de rest van het seizoen 2021. Andrea's geweldige expertise en ervaring, en methodische aard waren van groot belang voor Yamaha en het RNF-team en in het project was het volledige 2022 seizoen meegenomen."

"Helaas heeft Andrea geworsteld om het maximale potentieel uit de M1 te halen en dus zijn de resultaten niet naar voren gekomen, wat begrijpelijke frustratie voor Andrea heeft veroorzaakt. Ten slotte tijdens de zomervakantie bevestigde hij ons zijn wens om voor het einde van het seizoen met pensioen te gaan. het seizoen."

"Na wederzijdse besprekingen werd het passend geacht dat Andrea zijn laatste race in Misano reed tijdens zijn thuis GP. Uiteraard zal Yamaha 'Dovi' hun volledige steun blijven geven gedurende de komende drie races. Laten we in de tussentijd genieten van zijn laatste drie GP's en in Misano het einde van een spectaculaire carrière vieren."Andrea Dovizioso:
"Ik dank Lin voor zijn woorden, ik ben het er volledig mee eens. In 2012 was de ervaring met de fabrikant uit Iwata in de MotoGP zeer positief voor mij geweest en sindsdien heb ik altijd gedacht dat ik vroeg of laat graag een officieel contract met Yamaha had willen hebben. Deze mogelijkheid deed zich, eigenlijk op een wat gedurfde manier, voor in 2021. Ik besloot het te proberen omdat ik sterk geloofde in dit project en in de mogelijkheid om het goed te doen."

"Helaas is de MotoGP de afgelopen jaren grondig veranderd. Sindsdien is de situatie heel anders: ik heb me nooit op mijn gemak gevoeld met de motor en ik heb niet het maximale uit zijn potentieel kunnen halen ondanks de kostbare en voortdurende hulp van het team en heel Yamaha."

"De resultaten waren negatief, maar verder beschouw ik het nog steeds als een zeer belangrijke levenservaring. Als er zoveel moeilijkheden zijn, moet je het vermogen hebben om de situatie en je emoties goed te beheersen. We hebben de gewenste doelstellingen niet bereikt, maar het overleg met de Yamaha-technici en met die van mijn team was altijd positief en constructief, zowel voor hen als voor mij. De relatie bleef loyaal en professioneel interessant, zelfs op de meest kritieke momenten: het was niet zo vanzelfsprekend dat dat zou gebeuren .

"Voor dit alles en voor hun steun bedank ik Yamaha, het RNF Racing Team, WithU en de andere sponsors die bij het project betrokken zijn. Het ging niet zoals we hadden gehoopt, maar het was goed om het te proberen. Mijn avontuur zal eindigen in Misano, maar de relatie met alle mensen die bij deze uitdaging betrokken zijn, zal voor altijd intact blijven. Bedankt allemaal."