Zoeken

YART - Yamaha op pole position voor 24 uur Spa-Francorchamps

3 juni 2022
Na in de eerste kwalificatie op donderdag al de snelste tijd te hebben gezet heeft YART - Yamaha dankzij een verpletterende ronde van Karel Hanika zich op het circuit van Spa-Francorchamps op de pole position gekwalificeerd. Het circuit in de Ardennen is dit weekend toneel voor de eerste 24-uurs race sinds 2001.

De Tsjech uit het Oostenrijkse Yamaha endurance team was in de tweede kwalificatie de enige coureur die onder de 2'19 wist te duiken en kreeg voor de snelste rondetijd de Nathalie Maillet Challenge trofee uitgereikt. 

Met een 2'18.845 was Hanika in zijn groep (blauwe band) maar liefst anderhalve seconde sneller geweest dan Sylvain Guintoli op de Yoshimura SERT Motul Suzuki. Ook Hanika's teamgenoot Marvin Fritz had in zijn groep (gele band) de snelste tijd gezet, hoewel zijn 2'19.826 slechts 2 tiende sneller dan Ilya Mykhalchyk op de BMW Motorrad World Endurance Team M 1000 RR was geweest. 

Het eerste deel van de tweede kwalificatie voor de groep met de blauwe band had Gregg Black op de SERT Suzuki met een 2'19.368 de snelste tijd gezet, voor Markus Reitenberger op de fabriek-BMW en Niccolò Canepa op de YART - Yamaha.

Dankzij de verpletterende tijd van Hanika kon YART de pole position niet ontgaan, maar omdat sinds dit seizoen de pole position niet meer op basis van de snelste 3 maar snelste 2 rijders wordt gemaakt ging de tweede plaats op de grid naar het BMW fabrieksteam, voor wie het met teammanager Werner Daemen eigenlijk een thuiswedstrijd is.