Nader bekeken: Yamaha 2015 YZF-R1
Nieuw crossplane motorblok
Inhoudsopgave |
---|
Nader bekeken: Yamaha 2015 YZF-R1 |
Alleen de naam is nog hetzelfde |
Nieuw crossplane motorblok |
Nieuwe Looks |
Nieuwe elektronica |
Technische gegevens |
We zeiden het al; Yamaha heeft de nieuwe YZF R1 van de eerste tot aan de laatste schroef vernieuwd en dat is direct het motorblok af te zien. De enige overeenkomst met het oude blok is de onregelmatige crossplane ontstekingsvolgorde, die zijn oorsprong in de MotoGP heeft gehad. De 270° - 180° - 90° - 180° ontstekingsvolgorde geeft elke zuiger en drijfstang zijn eigen individuele en afzonderlijke beweging, waarmee een sterke puls in het lage tot middengebied wordt gecreëerd. Daarmee houden meteen alle overeenkomsten op: boring x slag, compressieverhouding, de cilinders, de cilinderkop en benzine injectie en zelfs het design van de crossplane krukas is vernieuwd. Volgens Yamaha is de massagraagheid (inertia) van de krukas met ongeveer 20% verlaagd. Net buiten de cilinders is een gekoppelde balansas geplaatst, wat aan de verlaging van de inertia heeft bijgedragen.
Om de nieuw ontworpen verbrandingskamer (met 13:1 compressieverhouding) zo efficiënt mogelijk van het luchtbenzinemengsel te voorzien heeft Yamaha de cilinderkop compleet vernieuwd. Nieuw ontworpen in-en uitlaatpoorten, grote kleppen met een diameter van 33mm voor inlaat en 26,5 mm voor uitlaat, die bovendien onder een kleinere hoek ten opzichte van elkaar in de kop zijn geplaatst. Indrukwekkender zijn echter de titanium drijfstangen, die volgens het ‘fracture-split’ procedé zijn geproduceerd. Het is volgens Yamaha voor het eerst dat deze techniek bij titanium drijfstangen in motorfietsen is toegepast. De drijfstangen zijn maar liefst 40% lichter dan wanneer ze van staal zouden zijn gemaakt.
Naast een nieuwe cilinderkop en krukas zijn ook de gesmede aluminium zuigers nieuw. Aan de onderkant is een ‘bridge-box’ verstijvingsconstructie voorzien die de zuigers bij een lager gewicht haar juiste stijfheid moet geven. Volgens Yamaha hebben de nieuwe zuigers een significante bijdrage geleverd aan het lineaire vermogen van de R1. Daarnaast zijn zuigerveren met lage frictie toegepast en hebben de nieuwe pistonpennen een diamond-like carbon coating (DLC), die eveneens de wrijvingsweerstand hebben verlaagd. Voor consistente koeling is de zuiger van een nieuw olie-jet koelsysteem voorzien. Ook een unicum is het nieuwe tuimelaar constructie, die nu een positieve overbrengingsverhouding heeft om de klep meer lift te geven dan het nokkenasprofiel, terwijl tegelijkertijd de druk op de nokkenas –en daarmee de frictie- lager is.
Om het maximale voordeel uit de compleet nieuw ontworpen verbrandingskamer te halen is de nieuwe generatie R1 van een ongekend grote 10,5 liter airbox voorzien, wat maar liefst 23% groter is dan het ontwerp van de huidige fiets. Een grotere airbox betekent meer –rustige- lucht beschikbaar voor de Yamaha Chip Controlled Inlaatkelken (YCC-I). Het YCC-I bestaat uit een set lange en korte inlaatkelken die afhankelijk van toerental elektronisch kunnen worden geactiveerd. Uiteraard vinden we bij de nieuwe R1 ook de welbekende YCC-T ride-by-wire gasklepbediening terug, dat tevens benzine-injectie met 2-directional 12-gats injectoren aanstuurt die de benzine rechtstreeks op de rug van de inlaatkleppen spuit. Het nieuwe ontwerp heeft de compressiesnelheid vergroot door de hoeveelheid benzine die tegen wand van de inlaatpoort neerslaat te minimaliseren. De benzine-injectie omvat ook een tweede injector die als douche boven de inlaatkelk is geplaatst en bij hoge toeren extra benzine inspuit.
Meest in het oog springende vernieuwing op motorisch gebied is het nieuwe lichtgewicht titanium uitlaatsysteem dat geen dubbele onder het kontje geplaatste einddempers meer heeft, maar van een enkele laaggeplaatste einddemper is voorzien. Vanuit de vier titanium uitlaatbochten gaan de hete uitlaatgassen eerst naar een 5,2 liter collector, waar de uitlaatdruk verdampt voordat de gassen naar de demper gaan via een nieuw ontworpen uitlaatklep. Bij lage toeren en in het middengebied is een van de twee passages in de einddemper dicht. Hetgeen een sterke lineaire vermogensafgifte ten goede moet zijn gekomen. Uiteraard is het motorblok van een antihop koppeling voorzien, die 7% kleiner in diameter en maar liefst 19% lichter in gewicht is.