Zoeken

Nader bekeken: Harley-Davidson Sportster S

Powercruiser Harley-style

14 juli 2021
Na de onthulling al enkele weken online te hebben aangekondigd werd dinsdagmiddag eindelijk het doek gelicht van Harley's nieuwe powercruiser, door de Amerikanen gedoopt tot Sportster S en de tweede fiets die met de nieuwe Revolution Max 1250 V-twin is uitgerust, in dit geval nog een aanvullende T heeft gekregen, als in 1250T. In een notendop: 121 pk bij 228 kilo rijklaar.

Voor wie puur en alleen naar de cijfers kijkt zal de onthulling van de nieuwe Sportster S op een anti-climax zijn uitgelopen. In aanloop naar de lancering was door de Amerikanen weliswaar met geen woord over de aanstaande nieuwe custom gerapt, maar was wel het beeld van een vet brute cruiser geschetst.Hoewel, eerlijk is eerlijk, hier ook de wens de vader van de gedachte kan zijn geweest. Een vette cruiser aangedreven door de Revolution Max 1250 V-twin, waarmee Harley in vorm van de Pan America al een homerun had geslagen. 

En dus gingen ook wij er gemakshalve van uit dat de productieversie van het reeds gepresenteerde Custom 1250 prototype, de Sportster S, hetzelfde topvermogen van 150 pk zou hebben als de Pan Am, waarmee de motor als regelrechte concurrent van de Ducati Diavel zou kunnen worden gezien. Wat met de ervaring van Pan Am in ons achterhoofd wel eens 'missie geslaagd' zou kunnen zijn. Puur en alleen op de cijfers afgaand lijkt dat een haast onmogelijke opgave, Dit beeld heb je dus vanuit het zadelmaar afgaand op de straffe bewoordingen waarmee de Sportster S is gepresenteerd hebben we sterk het idee dat de praktijk wel eens heel anders zou kunnen zijn.

"De Sportster S is ontworpen om een rijervaring te bieden die is geworteld in de sensatie van het ontketenen van buitengewone kracht bij dynamische acceleratie, getemperd door onzichtbare technologie. Van stoplicht tot stoplicht en van bocht tot bocht produceert de Sportster S on-demand koppel en biedt z'n rijders een niet aflatende, opwindende explosie van stuwkracht en adrenaline en creëert een nieuwe standaard voor het meest volhardende Harley-Davidson model." Straffe woorden van Harley-Davidson en toegegeven, voor een model dat sinds 1957 leverbaar is geweest is volhardend misschien nog wel een understatement.