Zoeken

Uit de praktijk: Vanucci HiRider III allweather outfit

Bar en boos winterweer

6 februari 2018

Hoe vaak hebben wij ze al vervloekt, de 100% wind en waterdichte allweather pakken waarvan bij nader inzien de waterbestendigheid toch wat te wensen overliet. Telkens weer als in noodweer het water langzaam naar binnen kroop moest ik denken aan die legendarische uitspraak van een collega: Onderschrift"Als het ademt is het niet waterdicht en als het waterdicht is ademt het niet." Met name wanneer er in noodweer lange afstanden moeten worden overbrugd komt er een moment dat je kleding vindt dat het wel mooi is geweest. 

"Dan heb je nog nooit met onze Vanucci HiRider outfit gereden," zegt de vriendelijke jonge dame van de Duitse motorkleding en accessoires-gigant Louis in Hamburg, met 80 filialen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland de grootste motorshop van Europa, waar we zijn voor een kort fabrieksbezoek. Vanucci, dat klinkt als heel erg Italiaans, maar het wordt gewoon ontworpen en getest bij Louis zelf en geproduceerd in China, omdat daar de beste textielspecialisten ter wereld zijn.

De HiRider III allweather outfit, leverbaar in zowel mannen als vrouwen-snit, moet volgens Louis in de categorie 4 seizoenen worden geplaatst, van winterse kou tot een warme zomerdag en alles wat daartussen zit. Nu zullen we voor dat laatste ofwel nu naar warmere oorden moeten gaan, ofwel moeten wachten totdat het hier zomer is, maar voor dat eerste zijn de omstandigheden hier momenteel ideaal. Pluvius had wat dat aangaat geen beter moment kunnen kiezen om het Europese vasteland (en dan met name Nederland en Duitsland) te verwennen met ijzig koud weer en extreme regenbuien van het kaliber dat je binnen 5 minuten door en door nat bent. Weersomstandigheden die ik normaal gesproken vervloek en verwens, maar voor het eerst hoop ik dat het mijn terugreis net zo bar en boos als de heenreis zal zijn. Of het liefst nog erger. 

Als we vanuit Hamburg ons opmaken voor de een kleine 500 kilometer lange rit lijkt het nog mee te vallen met het weer. Het display leert me dat het met 2 graden boven nul weliswaar behoorlijk fris is, maar het is in ieder geval droog. Tenminste, zo goed als droog, die paar druppels regen mogen geen naam hebben. Dat beeld verandert echter snel, nog voordat we op de snelweg hebben ingevoegd hebben die 'paar druppels' zich al uitgebreid tot een serieuze regenbui, wat niet veel later zelfs veranderd in een Aziatische moesson. Omstandigheden die in het verleden resulteerden in een nat lijf, maar zo niet vandaag. 

Het SympaTex membraan dat ervoor moet zorgen dat de outfit wind- en waterdicht is en tegelijkertijd ademt doet z'n werk buitengewoon goed, waardoor ik na dik 200 kilometer heerlijk droog van de motor stap. Niet alleen het SympaTex membraan trouwens, de pasvorm van het jack sluit zo goed bij mijn lichaamsvorm aan dat ook in nek, onderkant en armen het water geen schijn van kans heeft gehad.  
Dubbele sluiting voor 100% wind en waterdichtheid. Rits voor extra comfort wanneer je buikomvang niet formaat sixpack is

De mouw kan over de handschoen worden gedragen, zelfs dikke winterhandschoenen

Op verschillende plekken zijn subtiel reflectoren aangebracht
Zoals tegenwoordig haast gebruikelijk heeft het Jack een dubbele rits (een voor het membraan en een voor jack zelf), achter de sluiting van het membraan zijn links en rechts 100% waterdichte zakken aangebracht die inderdaad 100% waterdicht blijken te zijn. 

De kraag sluit mooi aan op mijn nek en is niet te hoog om irritant tegen de helm te drukken, erg positief zijn ook de ritssluitingen onder aan de binnenkant van de armen, waardoor de mouwen zelfs over winterhandschoenen met dikke manchetten kunnen worden gedragen. De sluitingen lopen erg soepel en zonder dat het achterliggende stof ertussen wordt geknepen, waardoor ook de tweede handschoen aantrekken nog prima gaat. 

Ook op de warmtehuishouding van de HiRider III valt niets aan te merken. De trip van Hamburg naar huis komt de digitale thermometer nooit boven het cijfer 3 uit, maar de uitneembare Dupont Classic Comfortmax binnenvoering houdt mijn lichaam heerlijk op temperatuur. Zelfs als de dagen daarna het kwik onder het vriespunt duikt. 

Wat veiligheid betreft hebben we het pak (gelukkig) niet getest, maar afgaand op de specificaties zit dat wel snor. Het pak is gemaakt 500D AMIDURA dat op schouders en ellebogen met 1000D CORDURA is versterkt. Interessant is dat het stof een teflon behandeling heeft gehad, waardoor het vuilafstotend moet zijn. De broek heeft anti-slip op het zitvlak, dubbeldik materiaal bij de knieën en materiaalversterking op het zitvlak van 600D Cosatec. Op knieën, schouders en ellebogen zijn uitneembare protectoren voorzien, in de rug is ruimte voor een optionele SUPER SHIELD HTP protector.

In de broek zijn twee niet waterdichte broekzakken aangebracht die net groot genoeg zijn voor een portemonnee, het jack heeft 3 niet waterdichte zakken aan de buitenkant (2 voor en 1 doorlopende achter), 2 waterdichte aan de binnenkant en een zak voor de mobiele telefoon. De zakken in de broek hadden iets ruimer mogen zijn, in het jack zijn ze daarentegen ruim genoeg. 

Conclusie

 

Het komt niet vaak voor dat een enkele rit voldoende is voor een 'uit de praktijk' oordeel, maar ditmaal hadden de omstandigheden om te testen niet idealer kunnen zijn. Slecht weer bestaat namelijk niet, wel slechte pakken. Als je na een kleine 500 kilometer nat, koud en guur winterweer nog droog en warm van de motor stapt, dan weet je dat je over een goed pak beschikt. De Vanucci HiRider III is zo'n goed pak.

Gegevens:

Jas Broek
Zwart/grijs Zwart
Damesmaten
standaard: 34 - 46 standaard: 34 - 46
Herenmaten
Standaard: 48-58 Standaard: 48-58
Kort: 24-29 Kort: 24-29
Lang: 94-114 Lang: 94-114
Adviesprijs:
€ 449,99 € 349,99
Meer info
www.louis.nl/vanucci