Test: TomTom Rider K4
Intelligent
Inhoudsopgave |
---|
Test: TomTom Rider K4 |
Intelligent |
Conclusie |
Bij het berekenen van de snelste routes maakt de TomTom Rider gebruik van een intelligent "IQ Routes" systeem. Hierbij wordt de berekening niet gemaakt op basis van maximum snelheden, maar op basis van de werkelijke reistijden die door miljoenen gebruikers op elke weg worden gedeeld. Zoals bekend heeft TomTom een samenwerking met Vodafone en kunnen mobile telefoons gemakkelijk getraceerd worden. Vodafone kan dus zien hoeveel gsm's zich op een bepaald stuk weg bevinden en hoe snel die zich bewegen. Dat levert informatie op over de werkelijke gemiddelde rijsnelheden op diverse trajecten. En dat is bruikbare informatie voor een navigatiesysteem. Zo zal een weg waar dagelijks uren vertraging ontstaat door de Rider worden vermeden ten gunste van een weg waar je wellicht minder hard mag, maar wel beter opschiet.
Het standaard menu is erg uitgebreid
Via het handje kan het snelmenu worden opgeroepen, dat geheel naar eigen smaak kan worden ingesteldDaarbij waarschuwt de TomTom Rider desgewenst zowel voor vaste flitscamera's als voor camera's die door andere gebruikers aan de community zijn gemeld. Die community speelt ook nog een andere rol in de routebepaling: Wanneer je blokkades tegenkomt, bijvoorbeeld door wegwerkzaamheden, kun je die in de TomTom Rider aangeven. Die geeft dat door aan de TomTom Map Share Community. Alle TomTom Riders die zijn aangemeld bij de community ontvangen vervolgens elke dag via de cloud een update met actuele aanpassingen. Zo weet je altijd zeker dat je onderweg geen vervelende verrassingen tegenkomt. Je moet daarvoor wel je TomTom aan je computer hangen, zodat deze verbinding met internet kan maken.
Het display
De routebepaling van TomTom is in de praktijk erg goed. De TomTom rider is voorzien van een groot 4,3 inch scherm normaal gesproken goed te zien is. Wanneer de zon er recht op schijnt, is dat wel minder, zelfs met het contrast in de hoogste stand, maar in die situatie redt een Garmin het ook niet. Het display heeft een keuze tussen een 2D en een 3D instelling, die in te stellen is voordat je een route laat berekenen. Tijdens het rijden van de route geeft de TomTom onderin drie vakken met informatie. Een vak geeft de geschatte aankomsttijd aan, de tijd tot aankomst en, indien gewenst, de afstand tot aankomst en/of de huidige tijd. Het tweede vak geeft de afstand tot de eerstvolgende afslag alsmede de vorm en richting van die afslag. Het meest linkse vak geeft de rijsnelheid aan en de maximum snelheid op het wegtraject. Rijd je meer dan 3 km/uur te hard, dan wordt het vak rood, zodat je meteen ziet dat je te hard rijdt. Een handige functie in het display is het handje: als je daarop drukt kom je terecht in een snelmenu, waarin alleen de meestgebruikte functies staan. Dit snelmenu kun je zelf aanpassen.
Aanwijzingen
De route zelf is op het grote display duidelijk te zien. Handig is dat benzinestations op en in de buurt van de route ook worden aangegeven. Verder kunnen de routeaanwijzingen via bluetooth worden doorgegeven aan een draadloze headset. Ook telefoongesprekken kunnen overigens via de TomTom worden aangenomen, wanneer die via dezelfde bluetooth verbinding wordt gepaird. Wanneer er aanwijzingen worden gesproken, komt in het beeld een menubalk te staan om de headset harder of zachter te zetten. Dat is met name op hoge snelheden lastig. Het geluid van de headset wordt dan toch overstemd door het gebulder van de wind, waardoor je de aanwijzingen niet verstaat. Het volumebalkje staat dan voor de balk met aanwijzingen, zodat je ook niet kunt zien wat er wordt gezegd. Je weet dus dat je iets moet, maar kunt niet horen of zien wat. Dat is vooral ook lastig omdat dat de TomTom op lange rechte stukken om de haverklap meent te moeten zeggen dat je "verderop" af moet slaan.
De informatievoorziening is er stukken op vooruit gegaan.
Geen verwarring meer bij afslagen dankzij de rijbaanassistentDat maakt ook het luisteren naar muziek via een MP3 speler tamelijk zinloos, elk nummer wordt dan meermaals onderbroken door de mededelingen van de TomTom. Wel heel prettig is de rijbaanassistent, die bij grote splitsingen duidelijk aangeeft welke baan of banen je moet kiezen. Daar waar je bij de Garmin Zumo bij "niet rechtsaf slaan" nooit zeker weet of je linksaf moet of rechtdoor, wordt hier alle onzekerheid weggenomen.
Route
De routebepaling lijkt inderdaad iets te verschillen van wat ik van mijn Garmin Zumo ben gewend. Dat komt dan waarschijnlijk door de andere berekeningsmethode. Zo stuurt de TomTom mij - op weg naar Nijmegen vanuit de Randstad - van de A12 via de oude brug bij Beneden-Leeuwen over de nieuwe rondweg onder Druten langs, terwijl de Garmin Zumo mij over de zeer filegevoelige A50 stuurt. 120 mogen en kunnen zijn twee verschillende zaken en de werkelijk snelste route is blijkbaar anders dan die op basis van maximum snelheden. Ook zie ik bij mijn vertrek uit Kudelstaart - wat je zonder navigatie helemaal niet vindt - dat de TomTom mij (op "de snelste route") over een paar prachtige slingerweggetjes achterlangs naar Uithoorn stuurt, terwijl de Garmin mij direct terugbrengt naar de hoofdweg. Opvallend is daarbij dat de estimated time of arrival bij de TomTom redelijk goed klopt. Je rijdt er zelfs al snel wat minuten af als je flink doorrijdt en daar waar het kan iets boven de maximum toegestane snelheid rijdt. Dat geeft al aan dat de tijdsbepaling beter klopt dan de bepaling op basis van maximum snelheden, die je op veel plaatsen nooit haalt en die geen rekening houdt met stoplichten.
Uiteraard hebben we ook de slingerwegfunctie geprobeerd. Die is leuk. Deze brengt je inderdaad snel uit de steden naar secundaire wegen. Het laat je ook leuke bochtige wegen rijden, maar niet tot elke prijs. Hij blijft wel "bij de weg". De route wordt er wel wat langer van, maar het is niet zo dat hij je helemaal de wildernis instuurt om koste wat kost de snelste weg - wat vaak een rechte weg of autoweg is - te vermijden. Je komt zo wel leuke dorpjes en omwegen tegen die je normaal niet gevonden zou hebben en geniet zeker meer van je tocht!
Nuttige functies
Uiteraard is de TomTom in staat om leuke en nuttige punten te vinden. Opvallend is dat ik bij de Points Of Interest van Den Bosch geen motorzaken kon vinden, ook niet onder de garagebedrijven. Toch zitten ze er wel in, als je via "zoek NP (nuttig punt) gewoon "MotoPort" intoetst vindt hij MotoPort Den Bosch wel. Je moet het even weten. Heel nuttig is de POI-zoekmethode. Vooral als je een benzinestation zoekt. Bij de TomTom kun je niet alleen een POI bij je eindpunt of bij je huidige locatie zoeken, maar ook op de route zoeken. Dat is handig, want dat betekent dat je niet via allerlei capriolen tientallen kilometers moet omrijden naar een benzinestation dat heel dichtbij leek. Maar, om eerlijk te zijn, dat kon mijn oude Garmin Zumo ook al...
Een functie die ons niet beviel was de flistpalenfunctie. Het is weliswaar goed dat deze over de grens met Duitsland zijn mond hield, aangezien het gebruik ervan daar verboden is. Maar in Nederland kletste hij mijn oren van mijn hoofd. De TomTom heeft last van achtervolgingswaanzin en waarschuwt te pas en te onpas voor een fictieve flitspaal. Die functie hebben we heel snel op non actief gezet. Complotdenkers zijn er al genoeg.