Zoeken

Test: Medion MDPNA-150 navigatiesysteem

Pagina 3

5 januari 2005

Accessoires

Inhoudsopgave
Test: Medion MDPNA-150 navigatiesysteem
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4

Op de motor

Kleine knopjes Een ander detail waaruit blijkt dat de ontwerpers van deze Medion geen motorrijders als potentiële klanten voor ogen hadden is de grootte van de bedieningsorganen. Die zijn klein, heel klein. Positief echter is de bruikbaarheid van het touchscreen: ook tijdens het rijden valt die makkelijk te bedienen, zelfs met handschoenen aan. Aanraden doen we het niet; het is domweg te gevaarlijk om je aandacht voor het verkeer te laten verslappen.

Goede kwaliteit stuurklem
Universele houder

Hoewel de beschrijving geen enkele keer rept over motorfietsen, maakt het natuurlijk weinig verschil of je ‘m monteert op zo’n ding met trappers of op één van onze motorisch voortbewogen tweewielers. Ondanks dat al het bevestigingsmateriaal is meegeleverd om de Medion op elke gewenste tweewieler te kunnen monteren, moeten we wel een kanttekening plaatsen: de Medion is niet waterdicht. Dat betekent dat je tijdens regenachtig weer gebruik moet maken van een plastic zakje, een speciaal waterdicht doosje moet construeren of "m in een tanktas moet leggen die voorzien is van een doorzichtig kaartenvak.

Het eindresultaat

Aangepaste manier van werken

Met bovenstaande nadelen in gedachten blijft er maar één goede manier van werken over. Thuis plan je je route (direct van A naar B of via waypoints), je klikt ‘m op je stuur, koptelefoontje in je oor en rijden maar. Wil je onderweg wijzigingen aanbrengen, dan zul je even moeten stoppen om het ding veilig te kunnen bedienen.

Oortje

De meegeleverde oordopjes zijn van prima kwaliteit, maar niet geschikt om onder een helm te dragen. Wie met de Medion op stap wil, zal dus een ander type koptelefoon of "oortje" moeten kopen, of gebruik maken van een helm met ingebouwde luidsprekers.

Kwaliteit navigatie

We planden enkele routes naar Duitsland, een obscuur dorpje in Brabant en naar een aantal bekende adressen. Geen enkele keer liet de Medion ons tijdens het navigeren in de steek. Dat hadden we overigens ook niet verwacht. De kaarten zijn gemaakt door het bedrijf Tele Atlas en identiek aan die door andere bekende systemen gebruikt worden, zoals de Tom Tom Navigator. De meegeleverde kaarten zijn recent, maar niet 100% up to date. Bij twee van de door ons gekozen bestemmingen (nieuwbouwwijken) bleek de Medion wel de straat te kennen, maar niet de nieuwste huisnummers. Volgens de leverancier komt er eens per jaar een update uit, die tegen betaling van verzendkosten zal worden verstrekt. Of de updates ook via internet beschikbaar komen kon men ons nog niet met zekerheid zeggen, maar men achtte dat wel waarschijnlijk.