Zoeken

URAL roept 2011-2017 zijspannen terug: spaken niet goed vastgezet

28 juni 2022
We denken niet dat er hier in Nederland veel van zijn verkocht, maar in de Verenigde Staten kunnen maar liefst 3.250 eigenaren van een URAL zijspan zich bij de dealer melden. Van een aantal modellen zijn de wielspaken niet goed gespannen, waardoor de velgen kunnen beschadigen.

Met de handelsboycot voor Russische goederen als gevolg van de oorlog in Oekraïne zal levering van onderdelen niet via de reguliere kanalen kunnen gaan, maar iets zegt ons dat dát niet per definitie slecht hoeft te zijn. 

Gebleken is namelijk dat de spaken van de alle drie de wielen van alle ARAL zijspannen, tussen 15 september 2011 en 3 oktober 2017 geproduceerd, niet goed zijn vastgezet, waardoor de spaken los kunnen raken en de velgen kunnen vervormen. 

In de Verenigde Staten hebben ze dat opgelost door de spaakwielen nu van de Italiaanse leverancier Italcerchio S.R.L. te betrekken. In Rusland zelf zijn ze in 2018 overgestapt op een andere leverancier.

Het is niet voor het eerst dat de spaakwielen van de URAL zijspannen in opspraak zijn geraakt. In 2013 werden in de V.S. 273 zijspannen teruggeroepen omdat de velgen van de spaakwielen geen goede warmtebehandeling hadden gehad, waardoor deze konden scheuren of breken.