Zoeken

Tweede terugroepactie MT-09 en Tracer 9: ECU verkeerd geprogrammeerd

14 maart 2022
Voor de tweede keer in korte tijd heeft Yamaha een terugroepactie uitgerold voor de MT-09 (SP) en de Tracer 9 (GT). De ECU is verkeerd geprogrammeerd, waardoor de gasrespons onder bepaalde condities kan zijn beperkt, de motor af kan slaan of het waarschuwingslampje niet oplicht.

Bij de 2021-2022 MT-09, MT-09 SP, Tracer 9 en Tracer 9 GT is voor de tweede keer in korte tijd een mankement geconstateerd dat tot een terugroepactie heeft geleid. Was bij de terugroepactie van afgelopen week het gashandvat het probleem, wat kan breken en dientengevolge kan blijven hangen, ditmaal gaat het om de ECU waarvan de software niet goed is geprogrammeerd. 

Als gevolg van de verkeerde programmering kunnen een aantal problemen ontstaan. Zo kan de motor afslaan wanneer tijdens het terugschakelen de koppeling niet volledig is ingeknepen of het gas een klein beetje open is. 

Daarnaast kan er sprake zijn van een beperkte gasrespons wanneer het gas volledig dicht is tijdens het vertragen, wat zou worden vergezeld door een oplichtend waarschuwingslampje van het motormanagement. 

In een andere situatie zou het echter ook kunnen zijn dat het waarschuwingslampje van het motormanagement juist niet oplicht bij een storing van een component of een systeemerror. Elk van deze situaties zou in het slechtste geval kunnen leiden tot een crash.

Bij de Yamaha dealer zal de ECU van nieuwe software worden voorzien. In de Verenigde Staten adviseert Yamaha met klem om tot die tijd de motor te laten staan en enkel te gebruiken om 'm naar de dealer te brengen, maar de Nederlandse importeur ontkent dat en zegt dat klanten nog steeds veilig kunnen rijden.