Zoeken

Ducati roept 2018-2020 XDiavel terug: veer zijstandaard kan losraken

18 september 2023
Ducati heeft een terugroepactie uitgerold voor de 2018-2020 XDiavel. De ophangkogel van de borgveer kan mogelijk afbreken, waardoor de zijstandaard tijdens het rijden kan openklappen. Een een worst-case scenario kan dat leiden tot een crash.

Precies een jaar geleden ontving Ducati op 14 september een eerste melding van XDiavel waarvan de borgveren die de zijstandaard omhoog houden los waren geraakt doordat de pin op de steun van de zijstandaard waaraan de veren zijn bevestigd was afgebroken. Als gevolg daarvan was de zijstandaard uitgeklapt en de motor afgeslagen. 

Een maand later werd de zaak bij de Pre-internal Safety Commission ondergebracht, die het een maand later aan de Internal Safety Commission doorgaf, dat een onderzoek naar de issue startte en de afgebroken pinnen naar een laboratorium voor onderzoek werden gebracht. 

Gedurende het onderzoek kreeg Ducati maar liefst 18 meldingen vanuit het veld van motoren waarvan de veer was losgeraakt, van over de hele wereld. In geen enkel geval had het tot een ongeval geleid. 

Het onderzoek wees uit dat de pin van te zwak materiaal was gemaakt. Bij de Ducati dealer zal bij de getroffen motoren de steun van de zijstandaard nu worden vervangen door een steun waarvan de pin van deugdelijk materiaal is gemaakt. Dezelfde steun werd in 2020 al bij de productie van de XDiavel geïntroduceerd.