Zoeken

Royal Enfield breidt 350 familie uit met Bullet 350

16 september 2023
Het gerucht ging al een tijdje, maar nu is het officieel: Royal Enfield heeft de iconische Bullet, 's wereld langstlopende model dat sinds 1932 in productie is, een compleet nieuw leven ingeblazen. De Bullet 350, het vierde model van de 350 familie rond het J-series motorblok, zal in twee verschillende uitvoeringen leverbaar zijn.

Geen model dat zó'n enorme stempel op de motorgeschiedenis heeft gedrukt dan de Bullet, die in 1932 door Royal Enfield toen nog in het Verenigd Koninkrijk werd onthuld en sindsdien onafgebroken in productie is geweest. De baanbrekende achterwielophanging met swingarm werd in 1948 radicaal vernieuwd en veroverde de motorwereld stormenderhand. Alle andere motorfietsfabrikanten volgden dit voorbeeld snel.

Het verkoopsucces van de Bullet was het levende bewijs dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn, dat twee wielen, een blok, een zadel en een stuur het enige is dat je nodig hebt. Zijn rijeigenschappen ook in de moeilijkste omstandigheden, zijn succes in dienst van de Indiase strijdkrachten en de daaropvolgende overstap naar productie in Madras in 1955, waren een vliegende start van zijn tot decennialang koning van de Indiase wegen. 

Er is weinig dat niet gedaan kan worden op een Bullet. In de loop van zijn opmerkelijke bestaan hebben Bullets bijna elke denkbare uitdaging overwonnen, van kampioen worden in trials en internationale Six Days Trials tot ronderecords in the Isle of Man TT en het bedwingen van de hoogste bergpassen. 

De Bullet is een vertrouwde metgezel op elke soort reis. Van een weekendje weg tot avonturen rond de wereld, een betrouwbaar vervoersmiddel voor woon-werkverkeer en een winterhard werkpaard. Het is een loyale partner voor meer dan een miljoen gepassioneerde rijders over de hele wereld.


 
De Bullet is niet alleen het langstlopende model in productie wereldwijd, maar ook onderdeel geworden van het sociale stelsel van India, een erfstuk dat van de ene generatie overgaat op de volgende en meer dan 1000 ‘Riders Clubs’ heeft voortgebracht. Voor deze trouwe liefhebbers is Bullet Meri Jaan (‘Bullet is My Life’) niet alleen een korrelige video en pakkende song, maar belichaamt een krachtige symboliek die authenticiteit, stoïcisme, betrouwbaarheid en individualiteit representeert.

Met de lancering van de Bullet 350 is er meer dan 90 jaar na dato een nieuw tijdperk aangebroken voor de Bullet, die volgens de Indiërs net zo praktisch en multifunctioneel moet zijn en over eenzelfde majestueuze uitstraling, rotsvaste rijstijl, motor met sterk koppel en eenvoudige, overzichtelijke uitstraling moet beschikken.

B Govindarajan, CEO, Royal Enfield: 
"Voor mij is de Bullet een onmiskenbaar symbool van veerkrachtige techniek en esthetiek. Hij heeft oorlog en vrede doorstaan met ongekende betrouwbaarheid en is al meer dan 90 jaar een bondgenoot van de dappersten der dapperen. 
De Pinstriping van de Bullet wordt al drie generaties lang door ambachtslieden handmatig aangebracht en de Bullet heeft zijn koninklijke aantrekkingskracht behouden zonder zich over te geven aan rages. 
De strakke eenvoud van zijn vorm staat in schril contrast met zijn robuuste betrouwbaarheid, zijn moed en karakter. We hebben er doelbewust naar gestreefd om de essentie van het erfgoed van de Royal Enfield Bullet te behouden nu hij zich opmaakt voor de overgang naar een nieuwe vorm en standvastig doorrijdt naar de volgende eeuw en verder."

De Bullet 350 is het vierde model van het 350 platform, na de Meteor 350, Classic 350 en Hunter 350 - die in Europa om mysterieuze reden als HNTR op de markt is gezet - aangedreven door de 349cc luchtgekoelde ééncilinder motor, die goed is voor 20,2 pk bij 6100 tpm en 27 Nm koppel bij 4000 tpm. Voorzien van een primaire balansas om trillingen te elimineren en een 5-versnellingsbak.

Het chassis is volgens Enfield ontworpen voor verbeterde rijeigenschappen en wendbaarheid. Doordat het steviger is dan bij de vorige Bullets, moet het meer vertrouwen geven bij hogere bochtsnelheden en moet het stabieler aanvoel op rechte wegen. Dit moet worden versterkt door de 41 mm voorvork en banden met een breder profiel, een 100/90-19" voorband en een 120/80-18" achterband. 

Aan de voorkant is een schijfrem van 300 mm gemonteerd en de achterkant beschikt over een schijfrem van 270 mm. Het comfort wordt gewaarborgd door een nieuwe versie van het enkele zadel, dat samen met de opnieuw ontworpen spatborden bijdraagt aan de subtiel geëvolueerde styling, een duidelijke verbetering van de proporties, houding en esthetische balans van de motorfiets.De Bullet 350 wordt in Europa uitgebracht in twee verschillende edities, beide met de hand gemaakt. De Bullet Standard in Black en Maroon heeft twee kanaals ABS, schijfrem achter,  afgewerkt met elegante hand gepinstripete tanks en onderdelen in combinatie met chromen en gouden badges. 

De Bullet Black Gold, is een premium variant met een opvallende combinatie van een mat- en glanzend zwarte tank, koper- en goudkleurige 3D badge, koperkleurige pinstriping en trendy, blacked-out motorblok en componenten, en wordt eveneens geleverd met tweekanaals ABS en schijfrem achter. 

Beide Europese edities zijn gebouwd met een karakteristieke 13-liter druppeltank en de traditionele Royal Enfield casquette met een nieuwe koplamp - samen met de kenmerkende 'tijgerogen' (knipperlichten) een blijvend kenmerk op Royal Enfield motorfietsen sinds 1954. 

Meer eigentijdse elementen zijn onder andere het nieuwe digi-analoge instrumentenpaneel met een LCD-informatiepaneel en een USB-oplaadpunt onder het stuur. De rijbedieningen hebben speciale aandacht gekregen om te zorgen voor een ontwerp, pasvorm en afwerking van topklasse met prachtig vormgegeven draaischakelblokken die gebruiksgemak combineren met een opvallende retro-look.

De Bullet 350 2023 wordt ondersteund door een ecosysteem van 28 originele motorfietsaccessoires, waarvan er negen speciaal voor de Bullet zijn ontworpen en ontwikkeld. Dit zijn onder meer comfortabele touring- en lage zadels en een touring-stuur. Er is ook een selectie van hoogwaardige motoruitrustingen, waaronder helmen en kleding met details die de legendarische pinstriping van de Bullet weerspiegelen. De Bullet wordt eind oktober / begin november verwacht bij de Royal Enfield Dealers in de Benelux. Hoeveel 'ie moet gaan kosten is nog niet bekend.