Zoeken

KTM RC 990 opnieuw gespot

12 januari 2022
Nadat de motor in november vorig jaar voor het eerst in het wild was gespot zijn er opnieuw foto's opgedoken van de nieuwe KTM RC 990, maar minstens zo interessant is de motor die tijdens de test als referentie werd gebruikt.

Het is inmiddels wel een publiek geheim dat bij KTM hard wordt gewerkt aan een nieuwe eenliter supersport, een straatlegale versie van de cuitcuit-only RC 8C die afgelopen jaar op de markt werd gezet en waarvan de totale productie van slechts 100 units binnen enkele minuten was uitverkocht. 

In tegenstelling tot de RC 8C, waarbij het LC8c motorblok in een Krämer Moto2 rijwielgedeelte was gemonteerd, is de in het wild gespotte RC990 authentiek KTM. De typeaanduiding 990 verraad dat het de tweede upgrade van het oorspronkelijke 790 tweecilinder blok zal zijn, met nu 889 cc cilinderinhoud. 

De kuip heeft veel overeenkomsten met de huidige RC 390, opvallend is wel het grote gat in de onderkuip voor het forse uitlaatsysteem. Uit de foto's is ook af te leiden dat de RC990 van premium onderdelen als Brembo Stylema remmen met carbon airducts en WP Apex vering is voorzien. 

Volgens onze Amerikaanse collega's van Motorcycle.com was de KTM in het gezelschap van een Ducati Panigale V2 als referentiepunt, wat ons een idee geeft van wat we van de RC990 mogen verwachten. Uitgaand van de 155 pk die de Ducati eruit weet te persen is dat veelbelovend. KTM zou daarmee kunnen inspelen op het aangepaste reglement van het WK Supersport.