KTM onthult 1390 Super Duke R EVO: 190 pk beest
Laat je door de "1390 in de naam van de nieuwe SuperDuke niet in de luren leggen, het cijfer in de naam is geen verwijzing naar de cilinderinhoud, maar gewoon de traditie van KTM om de getallen in de modelnamen op "90" te eindigen, in plaats van een afspiegeling van de cilinderinhoud te zijn.
Dat was bij de vorige 1290 Super Duke R trouwens niet anders, die had zelfs een iets grotere cilinderinhoud van 1.301 cc. Bij de nieuwe 1390 heeft KTM de cilinderinhoud tot 1.350 cc vergroot, wat een toename van slechts 49 cc is, wat is gerealiseerd door de boring met 2 mm te vergroten tot 110 mm, bij een gelijkgebleven slaglengte van 71 mm. Wie had gehoopt dat de nieuwe 1390 Super Duke R zich bij de 200+ club zou melden zullen we helaas moeten teleurstellen: KTM claimt een topvermogen van 'slechts' 190 pk bij 10.000 tpm, hoewel dat nog steeds een bak meer is dan de 1290.
De toename in vermogen is deels toe te schrijven aan een nieuw shift cam systeem - vergelijkbaar met BMW's ShiftCam systeem - in goed Nederlands variabele kleptiming, waarbij zowel de timing als de lift kan worden aangepast door tussen twee profielen te switchen. Volgens KTM heeft dat niet alleen over de hele linie voor een toename in vermogen en koppel gezorgd, maar kon in combinatie met gedifferentieerde mappings aan de Euro5+ emissie-eisen worden voldaan.
De cilinderkoppen zijn dus compleet nieuw en KTM heeft meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de service interval een stuk vriendelijker te maken, de klepspeling hoeft nu pas elke 60.000 km te worden gecontroleerd. KTM is daarmee na Ducati het tweede merk met een bizar ruime onderhoudsinterval.
Andere aanpassingen aan het blok zijn een nieuwe airbox en kortere inlaatkelken, plus grotere gasklephuizen (van 56 mm naar nu 60 mm) en een herpositionering van de injectoren voor een verbetering van het lucht/brandstof mengsel. De versnellingsbak is in principe gelijk gebleven, wel heeft KTM de ratio's aangepast op de nieuwe vermogensafgifte.
Het blok mag flink zijn vernieuwd, maar het rijwielgedeelte is een op een overgenomen van de 1290 Super Duke R, alleen dan met verbeterde vering. Bij de standaard versie is dat een 48 mm WP Apex voorvork en WP Apex monoshock met piggyback reservoir, beide uiteraard volledig instelbaar, terwijl de 1390 Super Duke R EVO WP's Semi-Active Technology (SAT) voor en echter gebruikt.
Standaard heeft de semi-actieve vering 5 modi (Auto, Comfort, Rain, Street en Sport), optioneel kan dat met nog eens 2 modi (Track en Pro) worden uitgebreid via het Suspension Pro pakket. Dat pakket omvat een anti-duik functie die ervoor zorgt dat de voorkant bij het remmen stijver wordt, automatische rijhoogte-instelling via drie settings (standaard, laag en hoog) van de veervoorspanning achter.
Nieuw is te toevoeging van wat KTM de "Factory Start" functie noemt, die het idee van de Ride Height Device van MotoGP machines nabootst door bij stilstand de rijhoogte te verlagen. Naast dat je dan je voeten makkelijker aan de grond krijgt, wordt het zwaartepunt verlaagd en komt er meer druk op het achterwiel, voor betere grip en minder wheelie neiging, om tijdens het rijden weer naar de oorspronkelijke stand terug te keren.
Wat remmen betreft is KTM met Brembo zaken blijven doen, met dubbele 320 mm schrijven met Stylema radiale remklauwen voor en een 2-zuiger remklauw met 240 mm remschijf achter - voor 2024 ook voorzien van een instelbare Brembo MCS rempomp. Uiteraard voorzien van Bosch bochten-ASB.
Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat KTM de nieuwe 1390 Super Duke R (en EVO) hetzelfde aanzicht heeft gegeven als de nieuwe 990 Duke, dat uit twee boven elkaar geplaatste projectielampen met daarnaast twee buisjes voor de dagrijverlichting bestaat. Onderscheidend is het absoluut, maar als je 't ons vraagt is 't helaas ook spuug en spuuglelijk.
Verder heeft KTM nog wat kleine aanpassingen aan de styling gedaan, inclusief een nieuwe iets grotere tank met nu 17,5 liter inhoud, wat anderhalve liter meer is dan z'n voorganger. Volgens KTM moet dat het 'Beest' nu een actieradius geven van 300 kilometer. Volgens KTM heeft de nieuwe tank ook een belangrijke ergonomische functie, via de nieuwe spoilers en winglets die downforce moeten genereren.