Zoeken

Kleintje Aprilia tijdens testwerkzaamheden gespot, RS 440?

3 februari 2023
Bij Aprilia wordt aan een nieuw instapmodel van de RS-familie gewerkt. In India is een kleintje RS 660 gespot, waarvan de cilinderinhoud vermoedelijk tussen de 300 en 400cc zal liggen en die bij sommige media al de naam RS 440 heeft gekregen.

 

Bij Aprilia zit er een enorm gapend gat tussen de RS 125 en de RS 660 waar zelfs de grootste mammoettanker zich niet klem in kan varen, wat maakt dat het niet zozeer de vraag is of, maar wanneer dat gat met een 'A2-model' zal worden gevuld. 

Afgaand op het korte filmpje dat de Indiase auto-en motorwebsite Evo India op Instagram heeft gepost zal dat niet lang meer duren. In Baramati in de deelstaat Maharashtra is namelijk een gecamoufleerde motorfiets gespot, wat een kleinere versie van de RS 660 lijkt te zijn.

Na in de eenliter(plus) klasse met de RSV4 en de Tuono V4 al de norm te hebben gezet werd twee jaar geleden het RS 660 platform gelanceerd, dat de kleine Italiaan wat verkoopcijfers betreft weer uit het dal heeft getrokken, de RS 660, Tuono 660 en Tuareg 660 zijn voor Aprilia een klinkend succes. 

Minstens zo belangrijk als een sterke middenklasse is echter aanwezigheid in het tegenwoordig superbelangrijke A2-segment, dat zo belangrijk is geworden dat iedereen probeert het grootste stuk van die taart in handen te krijgen. 

Naar aller waarschijnlijkheid lijkt Aprilia zich nu ook in die A2-klasse te gaan mengen. Hoewel het in India geschoten filmpje van een gecamoufleerd prototype te kort is om serieuze pap van de koken, zijn de beelden goed genoeg om het een en ander uit af te leiden.

Zo verraden stroomlijn en carterdeksel dat het hier waarschijnlijk om een kleinere versie van de Aprilia RS 660 gaat. En niet alleen dat, ook het frame en het kontje lijkt overduidelijk de handtekening van Aprilia te dragen. De enkele schijf in het voorwiel verraad dat het een kleinere versie is, terwijl de upside-down voorvork het bewijs is dat niet op materiaalkeuze is bezuinigd. 

Meer dan dit is op dit moment niet bekend, maar dat heeft sommige media er niet van weerhouden om helemaal los te gaan. Het Italiaanse Motociclismo trapte af met een "RS 440", die volgens hen een cilinderinhoud van ongeveer 440 cc zal hebben, goed voor een vermogen van circa 45-50 pk. Wat vervolgens door verschillende media is opgepikt en overgenomen.

Zolang er geen patenten of homologatie documenten uitlekken blijft het echter gissen naar de exacte specs van het nieuwe "kleintje-RS", maar we denken wel dat ze Motociclismo best goed hebben gegokt. Wij gokken op een tweecilinder van tussen de 300 en 400cc, met een vermogen van rond de 40 pk, in lijn met de huidige Z400, YZF-R3 en RC 390.