Honda vraagt 9 patenten aan voor hybride aandrijving
Je zou het misschien niet zeggen, maar het is inmiddels 25 jaar geleden dat de Toyota Prius in Japan op de markt werd gezet, 's werelds allereerste massaproductie auto met hybride aandrijving, waarna 3 jaar later de rest van de wereld zou volgen. Waren de reacties in eerste instantie nog zeer sceptisch, inmiddels is de hybride aandrijving gemeengoed geworden in de automotive industrie.
In de motorindustrie had Piaggio zomer 2009 de hybride primeur met de MP3 125 Hybrid, hoewel dat strikt genomen een driewiel-motorscooter is. Een jaar later werd er nog een 300i variant aan toegevoegd, die vanwege z'n grotere cilinderinhoud en hogere vermogen beter uit de verf zou moeten komen, maar het werd een grote flop.
Het extra gewicht van de hybride aandrijving met lithium-ion batterij woog niet op tegen het voordeel van de elektrische aandrijving en vanwege de beperkte ruimte was de elektrische range veel te klein, wat verbruik betreft leverde het geen significante voordelen op en dus stierf het een stille dood. In 2017 werden alle Hybride versies door Piaggio uit productie genomen.
Nu is de wereld totaal veranderd sinds Piaggio de Hybrid vijf jaar geleden uit productie nam. De Europese Unie wilde vanaf 2030 een totaalverbod op auto's met een verbrandingsmotor, maar heeft dat plan onder druk van de Duitse regering bijgesteld (er komt nu een verbod op verbrandingsmotoren die op fossiele brandstoffen lopen), terwijl ook in de motorindustrie elektrisch en hybride nu langzaam op gang beginnen te komen.
Als eerste fabrikant rolde Kawasaki het afgelopen jaar op de EICMA in Milaan een HEV en EV plan, met twee eerste EV-motorfietsen nog voor 2023 gepland - de Z EV en de Ninja EV, waarvan we nu weten dat ze als Z e1 en Ninja e1 door het leven zullen gaan. Naast de twee EV modellen werden ook een Ninja Hybrid en een waterstof-Ninja gepresenteerd.
Kawasaki's Ninja HEV hybride motor is volgens het gepresenteerde tijdschema in 2024 te verwachten. De Ninja HEV kan volledig elektrisch opereren in de stad, als verbrandingsmotor wanneer je aan het toeren bent of een combinatie van beide, waarbij de elektrische aandrijving als extra ondersteuning van de verbrandingsmotor dient om extra vermogen te genereren. De bediening gaat via knoppen op het stuur en een semi-automatische transmissie moet de naadloze overgang van elektrisch naar verbrandingsmotor mogelijk maken.
Het systeem waar Honda nu patent voor heeft aangevraagd is echter veel complexer dan dat. Honda heeft gekozen voor niet één, maar twee elektromotoren in combinatie met de verbrandingsmotor, samen met een versnellingsbak met planeettandwielen en een multi-ratio transmissie. De ontwerpen tonen de contouren van twee mogelijke verbrandingsmotoren: eentje die lijkt op de 750cc die in de X-ADV en NC750 range wordt gebruikt en een kleinere versie - mogelijk een eencilinder.
Honda verbindt de twee elektromotoren en de verbrandingsmotor via een planeetwielmechanisme, een zogenaamde Epicyclic versnellingsbak, in een layout die veel overeenkomsten lijkt te hebben met de transmissie die door Toyota in 1997 in de Prius werd toegepast. Er is geen koppeling tussen de motor en de transmissie, dankzij het planeetwielmechanisme kan in verschillende configuraties worden gereden (EV, ICE of een combinatie daarvan).
Van de twee elektromotoren is er een aangesloten op de reductieset die het voortandwiel aandrijft, waardoor deze dus altijd draait wanneer het achterwiel rolt en zodoende dus als een generator kan dienen om stroom op te wekken, maar ook als motor om voor extra vermogen te zorgen. Het systeem creëert een CVT aandrijving, wat als voordeel heeft dat de verbrandingsmotor altijd het optimale toerental kan draaien, de sneltijd wordt via de elektromotor geregeld.
Of dit complexe systeem in de toekomst zijn weg zal vinden richting productie valt te bezien, er zitten zeker voordelen aan, maar het is wel een behoorlijk complex systeem dat ook veel ruimte inneemt, waardoor het toepassingsgebied waarschijnlijk dichter bij een tourfiets zit dan een sportieve Naked. Een hybrid upgrade van het NC-gamma behoort echter zeker tot de mogelijkheden.