Zoeken

Honda lanceert EM1 e: elektrische scooter

12 mei 2023
Na de scooter het afgelopen jaar op de EICMA in Milaan te hebben aangekondigd voor zomer 2023 heeft Honda nu officieel de eerste van minstens 10 elektrische tweewielers tegen eind 2025 gelanceerd. Met de van wisselbare batterij voorziene 45 km/u EM1 e: heeft Honda z'n pijlen voornamelijk op jonge Europese rijders gericht.

Na de Yamaha Neo is de Honda EM1 e: de tweede Japanse elektrisch aangedreven tweewieler, die net als de Neo en de Vespa Elettrica met een topsnelheid van 45 km/u in de categorie bromscooters valt. De letters EM staan voor Electric Moped, het cijfer 1 geeft aan dat dit de eerste is, terwijl e: voor Honda's e-mobiliteit range staat.

Naast de jeugd, die bij ons in Nederland pas op z'n zestiende op een brommer of bromscooter rijden mag, richt Honda zich met de EM1 e: ook op de forens, vooral die in stedelijke omgevingen. Z'n geclaimde range van 41,3 kilometer is voor korte ritjes in de stad dan ook meer dan genoeg.

Volgens Honda is het Honda Mobile Power Pack e: ontworpen om verschillende temperaturen, luchtvochtigheid, impacts en trillingen te doorstaan, en zoals de naam suggereert kan de batterij gemakkelijk worden verwijderd om in huis (of op je werk) in alle comfort weer op te laden. De 5,3 kilo zware lader kan gewoon in het stopcontact en levert 270W maximum. 

Het Honda Mobile Power Pack e: weegt volgens Honda ongeveer 10 kilo, wat ons toch wel het idee geeft dat de afstand tussen scooter en laadplek niet al te lang moet zijn. Van leeg tot vol duurt laden ongeveer 6 uur, van 25% tot 75% 2 uur en 40 minuten. Volgens Honda kan de batterij meer dan 2.500 ladingen hebben. 

De in de wielnaaf geplaatste elektromotor heeft een vermogen van 0,58kW, met een piekvermogen van 1,7kW. In de ECON modus is het piekvermogen tot 0,86kW beperkt en heeft de scooter een vriendelijkere gasrespons en een lagere topsnelheid, wat de range tot ongeveer 48 kilometer moet vergroten. 

Wat rijwielgedeelte betreft heeft de EM1 e: een stalen underbone frame, met 31 mm telescoop voorvork en dubbele achtershocks, een 12" voorwiel en 10" achterwiel, een wielbasis van 1.300 mm wielbasis en een zadelhoogte van 740 mm. Onder het zadel is 3,3 liter opbergruimte, daarnaast is er links in het schild van de kuip nog een opbergvak dat ruimte biedt aan een 500 ml petfles. 

De 2023 EM1 e: is leverbaar in de kleuren Pearl Sunbeam White, Digital Silver Metallic, Matte Ballistic Black Metallic. Prijs en levertijd is nog niet bekend.