Zoeken

Honda CBR600RR terug van weggeweest

7 november 2023
In de rest van de wereld is 'ie al die tijd gewoon leverbaar geweest, maar na zes jaar afwezigheid heeft Honda de CBR600RR aan de Europese emissie-eisen aangepast om de 600-supersport een nieuw leven in te blazen.

Wat verkoopcijfers betreft denken we niet dat de cijfers uit de hoogtijdagen ooit weer zullen worden gehaald, maar we denken niet dat 't Honda daar om te doen is geweest. En eerlijk gezegd vinden we dat ook totaal niet interessant, het feit dat de CBR600RR weer terug is van weggeweest is gewoon supergoed nieuws. 

Volgens Honda beschikt de 2024 CBR600RR over een motor die aanzienlijk is verbeterd ten opzichte van de vorige versie zoals die nog in Europa leverbaar was, met een opgegeven topvermogen van 121 pk bij 14.250 tpm en een maximum koppel van 63 Nm bij 11.500 tpm. Da's weliswaar minder dan z'n voorganger, maar hetzelfde hebben we ook bij de Ninja ZX-6R gezien. 

Wat elektronica betreft heeft Honda behoorlijk uitgepakt, te beginnen met het feit dat een 6-assige IMU is voorzien die zo'n beetje alles regelt: van bochten-ABS tot hellingshoek afhankelijke tractiecontrole, wheelie controle en Rear lift controle. De tractiecontrole is instelbaar op 9 niveaus, verder heeft de CBR600RR 5 rijmodi, ride-by-wire gasklepbediening, Honda's bekende elektronische stuurdemper, een slip/assist koppeling en een up/down quickshifter. 

Wat rijwielgedeelte betreft heeft Honda het aluminium twin-spar frame aan de voorkant van een 41 mm Showa Big Piston upsdide down voorvork en een Pro-Link Showa achtershock voorzien, uiteraard volledig instelbaar. Oh ja, net als de Fireblade heeft Honda winglets in de kuip voorzien, want waar zouden we tegenwoordig nog zijn zonder vleugels. 

Prijs en levertijd is nog niet bekend.