Zoeken

Harley-Davidson Bronx toch in productie?

6 mei 2022
Kort nadat het prototype van de motor op de EICMA in Milaan in 2019 was gepresenteerd werd door Harley-Davidson de stekker uit project Bronx, de eerste streetfighter van de Amerikanen, getrokken. Er gloort echter hoop aan de horizon, Harley heeft de naam namelijk opnieuw vastgelegd.

Even terug in de tijd. In juli 2018 lanceerde Harley-Davidson als onderdeel van haar nieuwe "More Roads to Harley-Davidson" strategie, waaruit was op te maken dat het gamma naar nieuwe segmenten zou worden uitgebreid, waarbij werd gesproken over een Adventure Touring model genaamd de Pan America 1250, een 1250 Custom model en een 975cc streetfighter model. 

Een jaar later werden op de EICMA in Milaan de prototypes onthuld van de Pan America 1250 en de streetfighter, die de naam Bronx had gekregen en werd aangedreven voor een vloeistofgekoelde 975cc 60° V-twin genaamd de Revolution Max 975, waarvoor Harley zich een vermogen van meer dan 115 pk ten doel had gesteld.

Het plan was toen om nog voor het eind van 2020 de Bronx bij de dealers te hebben, als 2021 model, maar slechts een paar maanden later zou dat allemaal veranderen. Vanwege de teruggelopen verkoop werd CEO Matt Levatich aan de kant gezet en vervangen door Jochen Zeith en het eerste wat die deed was Levatich' "More Roads" strategie bij het grof vuil zetten. 

Zeith kwam met het "Hardwire" plan, waarbij de focus weer op de core klantenkring van Harley werd gelegd. Project Plan America werd doorgezet omdat er wereldwijd een zeer grote markt is voor dikke Allroads, maar project streetfighter Bronx zat veel meer in de niche en dus werd dat model bij Harley van de lijst toekomstige modellen geschrapt. Strikt genomen heeft Harley echter nooit gezegd de Bronx definitief te hebben gecanceld, en nu is er een indicatie dat het model alsnog door de Amerikanen op de markt gezet gaat worden. The Motor Company heeft namelijk het handelsmerk op de naam Bronx opnieuw ingediend. 

Of beter gezegd, verlengd. In 2017 deponeerde Harley-Davidson de naam "Bronx", de 2022 applicatie is voor "motorfietsen en onderdelen daarvan". De reden van de nieuwe aanvraag ligt 'm in artikel 1B, "intentie om te gebruiken", wat door het Amerikaanse patentbureau wordt omschreven als "een bonafide intentie om je merk in de nabije toekomst in de handel met goederen en/of diensten te gebruiken."

In december 2021 werd in de VS de Trademark Modernization Act van kracht, bedoeld om het gemakkelijker te maken om ongebruikte handelsmerken uit het federale register te verwijderen en het deponeren van namen die nooit worden gebruikt een halt toe te roepen. 

Nu Harley-Davidson de naam Bronx opnieuw heeft vastgelegd kan dus met zekerheid worden gesteld dat Harley op z'n minst de intentie heeft om de naam in de nabije toekomst te gebruiken, zoals omschreven in artikel 1B.

Vergeet niet dat Harley nooit officieel heeft gezegd dat de Bronx volledig is geschrapt, hij is alleen van de lijst toekomstige modellen geschrapt. Tijdens een conferentie in oktober 2020 zei Zeitz er niet voor terug te deinzen om modellen als de streetfighter uit te stellen of te cancellen en de nieuw applicatie van de naam Bronx doet sterk vermoeden dat hier dus sprake van uitstel en geen afstel is geweest.