Ducati 2023 Panigale V4R: 240,5 pk bij 188,5 kilo
Je zou denken dat Ducati alvast op de feiten vooruit heeft gelopen door in de nieuwe, op de MotoGP geïnspireerde livery, witte platen met het nummer 1 te verwerken. Maar geef ze ditmaal eens ongelijk, Bautista's voorsprong in het WK Superbike is enorm en het moet wel heel erg gek gaan wil Ducati de wereldtitel dit jaar na 11 jaar droog te hebben gestaan nog ontgaan.
De nieuwe livery is meteen waar de nieuwe Panigale visueel aan te herkennen is. Dat en een genummerde plaque op het stuur, een unicum voor een niet-gelimiteerde productiefiets. Hoewel... we denken niet dat er hier duizenden van zullen worden geproduceerd, een productieserie van 500 stuks is een stuk reëler.
De aanpassingen die Ducati aan de 2023 Panigale V4 R heeft doorgevoerd zitten dan ook volledig onderhuids, in het Desmosedici Stradale R motorblok, dat nu een maximum toerental van 16.500 tpm kan bereiken, hoewel alleen in de 6e versnelling. In de andere vijf is de begrenzer op 16.000 tpm afgesteld.
Opmerkelijk genoeg is de gehomologeerde Euro 5 versie er in topvermogen op achteruit gegaan. Ducati claimt nu een topvermogen van 218 pk bij 15.500 tpm, waar dat bij z'n voorganger 221 pk bij 15.250 tpm was, wat volgens Ducati de strenge Euro 5 homologatienorm te danken is, dat het uitlaatsysteem heeft beperkt.
Dat wordt echter anders zodra je het standaard uitlaatsysteem voor een compleet racesysteem inwisselt. Daarmee mag je weliswaar niet meer rijden op de openbare weg, en dus alleen nog maar op het circuit, maar je hebt dan wel 237 paarden tot je beschikking - 3 meer dan z'n voorganger.
Wanneer je d'r dan ook nog eens speciale raceolie in flikkert, door Shell in samenwerking met Ducati Corse speciaal ontwikkeld, dan leidt dat volgens Ducati nog eens tot een toename van het maximumvermogen met 3,5 pk, wat oploopt tot +4,5 pk bij de begrenzer, doordat de olie de interne mechanische wrijving met 10% reduceert. Uitgaand van die 3,5 pk praat je dus over een topvermogen van 240,5 pk... voor een productiemotor.
Wat Ducati aan het blok inwendig heeft aangepast? Om te beginnen hebben de zuigers een DLC oppervlaktebehandeling gekregen. DLC staat voor Diamond Like Carbon, een speciale coating die wordt toegepast om de frictie te verminderen. Daarnaast hebben de zuigers ook een andere vorm gekregen, die ze 5 gram lichter heeft gemaakt. Dat klinkt als weinig, maar bij 16.500 tpm levert elke gram een enorm verschil in massatraagheid op.
Naast de nieuwe zuigers heeft Ducati ook nieuwe titanium drijfstangen gemonteerd, door de Italianen "gun drilled" titanium drijfstangen gedoopt. Dat "gun drilled" staat voor de 1,6 mm oliekanalen die in de lengterichting zijn geboord, voor een betere doorvoer van olie naar het small-end.
Andere wijzigingen betreffen een agressiever profiel van de inlaatnokkenassen die ook nog eens 1 mm meer lift hebben gekregen, zodat er meer lucht richting de cilinders kan gaan. In combinatie met nieuwe inlaatkelken met variabele lengte, die in de korte configuratie 5 mm korter zijn, moet dat de ademhaling bij hoge toerentallen hebben verbeterd en daarmee het topvermogen met race uitlaat.
Wat versnellingsbak betreft heeft Ducati de Panigale V4 R dezelfde overbrengingsverhoudingen gegeven als de machines waarmee in het WK Superbike wordt geracet, zoals in 2022 al bij de Panigale V4 S doorgevoerd, met een verlenging van de eerste (+11,6%), tweede tweede (+ 5,6%) en zesde versnelling (+ 1,8%) ten opzichte van het vorige model. Om het schakelen te verbeteren heeft Ducati de strategie van de up/down quickshifter aangepast.
De 2023 Desmosedici Stradale R 999cc V4 is ook voorzien van een nieuwe droge koppeling die is afgeleid van de versie die in het WK Superbike wordt gebruikt door het officiële Ducati fabrieksteam. De diameter en de axiale lengte zijn verminderd (-24 mm) en vooral het gewicht is met ongeveer 800 gram gedaald.
De grotere effectiviteit van de nieuwe Panigale V4 R op het circuit is ook te danken aan de toepassing van alle elektronische evoluties die al op de Panigale V4 '22 en '23 waren geïntroduceerd, met de uitbreiding en evolutie van de Power Modes, het nieuwe "Track Evo" display op het dashboard, motorkaarten met kalibratie voor elke afzonderlijke versnelling, verfijningen van de Ducati Traction Control en het Ride By Wire systeem, maar ook de toepassing van de Engine Brake Control EVO 2 strategie, de nieuwe strategie voor de DQS en de update van de koelventilatorregeling.
Om de Panigale V4 R nog sneller en beter inzetbaar in de racerij te maken, is de Power Mode logica die al met succes op de Panigale V4 en V4 S is geïmplementeerd overgenomen, uiteraard met kalibraties speciaal voor de Desmosedici Stradale R motor.
Wat rijwielgedeelte betreft heeft Ducati eenzelfde evolutionaire richting gevolgd als bij de 2022 Panigale V4 en V4 S, met behoud van het volledig mechanisch afstellen van de vering. De Öhlins NPX25/30 upside down voorvork heeft 5 mm meer veerweg, terwijl bij de Öhlins achtershock de hartafstand van 312 naar 316 mm is verlengd.
In combinatie met het aanpassen van de standaardinstelling van het scharnierpunt van de achterbrug naar de +1 positie heeft dit in een verhoging van de achterkant met 20 mm geresulteerd, daardoor de motor gemakkelijker van richting te veranderen moet zijn.
Tot slot is ook het aerodynamische pakket herzien, met het oog op meer efficiëntie. De nieuwe winglets met twee elementen garanderen dezelfde aerodynamische belasting, maar zijn compacter en dunner (resp. 40% en 50%). Om de koeling van het motorblok te verbeteren zijn de doorlaten voor luchtafvoer aangepast. Ook is aan de linkerkant nu een luchtinlaat voorzien om de sensor van de Ducati Quick Shift te koelen.
Voor de 2023 Panigale V4 R moet wel diep in de buidel worden getast. Bij ons in Nederland moet maar liefst € 49.790,- op tafel worden gelegd, bij onze zuiderburen is dat 'slechts' € 43.990,-, maar daar staat tegenover dat je daar een godsvermogen aan inschrijftax kwijt bent.