Zoeken

Waarom de politie met Indian motoren wil gaan rijden

30 maart 2023
BMW Motorrad heeft zich bij de landelijke politie aardig naar binnen gewerkt, maar dat heeft voor de politie ook z'n nadelen; probeer dan nog maar eens mensen onopvallend te surveilleren. Reden voor het Team Ondersteuning Politie Landelijke Eenheid om diverse Indian modellen te gaan testen.

We hebben het zelf al vaak meegemaakt, hoe mensen ineens van het gas afgaan en zich keurig aan de verkeersregels houden wanneer wij met een BMW in het vizier van die medeweggebruikers kwamen. BMW is al jaren hofleverancier van onder andere de politiediensten en dat gaat op een gegeven moment in het verkeer opvallen.

Dat is niet erg wanneer je juist zeer zichtbaar wilt zijn, maar bij onopvallende surveillance en begeleidingen wil je juist zo min mogelijk opvallen. Nu heeft BMW ook voor dat segment wel een aantal geschikte motoren, maar desondanks is uit onderzoek in de praktijk gebleken dat de ingezette modellen te snel als politiemotoren worden herkend, waardoor de efficiëntie als onvoldoende wordt ervaren.

“Kennelijk is het publiek zo gewend aan motorrijders van de politie op een BMW, dat men al vrij snel het vermoeden heeft dat ook de onopvallende motoren worden bereden door een medewerker van ons team", aldus een woordvoerder van het Team Motorondersteuning.

"Wij zijn op zoek gegaan naar een leverancier met een selectie modellen die niet direct zullen worden geassocieerd met rijders van de politie. Indian Motorcycle kwam al snel als meest geschikte kandidaat naar voren. De kwaliteit en betrouwbaarheid van de motoren is als uitermate geschikt voor onze doeleinden beoordeeld.”

Het beoordelingsproces zal vanaf de eerste dag van het tweede kwartaal 2023 direct in gang worden gezet en alle modellen van Indian Motorcycle zullen aan een uitgebreide praktijktest op inzetbaarheid worden onderworpen.

Viktor van Leeuwen van JEEGEE Motors BV als importeur van Indian Motorcycle in de Benelux is verheugd met het nieuws: 
“Toen wij in januari lazen over de aanbesteding hebben we meteen de stoute schoenen aangetrokken en hebben contact gemaakt met de politie. In de daarop volgende gesprekken bleek direct dat men de door ons aangevoerde argumenten heel serieus nam. Daarna is alles in een stroomversnelling gekomen. Wij zijn ervan overtuigd dat Indian Motorcycle de meest geschikte leverancier voor deze werkzaamheden is, en zien de uitslag van de parktijktests met vertrouwen tegemoet.”