Zoeken

Unieke film: 1946 De motorclub gaat op pad

16 januari 2023
Tegenwoordig worden dagelijks op het internet duizenden, zo niet miljoenen filmpjes geüpload, maar vlak na de oorlog was dat zeer bijzonder. De door Bas Romeijn gepubliceerde film "1946 De motorclub gaat op pad" laat zien dat motorrijden vlak na de oorlog al populair was.

De oorlog is voorbij en met hernieuwd elan gaat men aan de slag, want er is veel te doen. Puinruimen en opnieuw beginnen met de leuke dingen in het leven. En in die sfeer word de Motorclub “Ons genoegen `45” opgericht. De nu gepubliceerde film “1946 De motorclub gaat op pad” laat zien dat de motor ook toen al populair was.  

We zien in de film motor liefhebber Piet Bestebreurtje, eigenaar van het Stationskoffiehuis in Barendrecht en oom van de latere coureur John Bestebreurtje, in actie. Geen wonder, want vanaf zijn etablissement vertrekken de vele deelnemers aan de motorrit. 

Het lijkt er zelfs op dat hij één van de organisatoren is. Het is daar een enorme drukte en een prachtig gezicht, al die verschillende historische motoren met hun berijders in leren jassen. 

Het moet voor toen een belangrijk evenement geweest zijn want burgemeester Beelaerts van Blokland van Barendrecht is er bij en verderop zien we de huisarts Dr. Dros  in gesprek met Janus Bakker, de grondlegger van het bedrijf Bakker Barendrecht.

Na de start verplaatst de camera zich naar de Waalweg in Rijsoord in de buurt van de herberg  “Het wapen van Rijsoord” om daar de doorkomst van de deelnemers te registreren. En tot slot is iedereen weer present in het Stationskoffiehuis voor een gezellige nazit. Bas Romeijn heeft de unieke en historische film toegevoegd aan zijn vrij toegankelijke filmcollectie op basromeijnfilms.blogspot.com.