Tijdelijke verlaging accijns op benzine per 1 april
In het tv-programma WNL op Zondag zei Minister van Financiën Sigrid Kaag nog dat het kabinet zich weliswaar "enorme zorgen" maakte over de hele hoge inflatie in Nederland, maar niets te voelen voor een tijdelijke verlaging van accijns op brandstof.
"Met zo'n maatregel is de automobilist wel extra geholpen, maar hij zorgt voor een tekort in de schatkist waardoor er op andere terreinen, zoals bijvoorbeeld onderwijs of hulp aan sociale minima, bezuinigd zou moeten worden", zei de minister.
Op dat moment bedroeg de benzineprijs bijna 2 euro 35 cent per liter, vier dagen later werd de barrière van 2 euro 50 cent gebroken en werd de roep om verlaging van accijns steeds luider.
Dat de regering nu wel heeft besloten tot verlaging van accijnzen voor benzine en diesel zit 'm niet zozeer in het feit dat er een andere wind is gaan waaien, maar in aangekondigde verlaging van accijnzen in België.
Het prijsverschil, dat nu al is opgelopen tot meer dan 50 cent per liter, zo dan extreem groot worden, waardoor met name tankstations in de grensstreek enorm zouden worden geraakt.
De prijs voor benzine bestaat nu ongeveer voor de helft uit accijnzen en btw, voor diesel is dat ongeveer 40%. Per 1 april wordt de accijns met 17 cent verlaagd voor loodvrije benzine en 11 cent per liter voor diesel.
Vandaag zakte de gemiddelde prijs voor benzine trouwens voor het eerst sinds de Russische invasie in Oekraïne, met 2,4 cent van € 2,502 p/l naar 2,478 p/l.