Zoeken

R1 GYTR PRO 25th Anniversary: superexclusieve WorldSBK-replica

24 juli 2023
Om de 25e verjaardag van de YZF-R1 luister bij te zetten heeft Yamaha de GYTR PRO Shop uitgebreid met een aantal GYTR PRO performance onderdelen, ontwikkeld in het WK Superbike en WK Endurance. En een R1 GYTR PRO 25th Anniversary uitgebracht, welke in een beperkte oplage van 25 units zal worden geproduceerd.

De range GYTR PRO performance onderdelen is ontworpen door dezelfde ingenieurs bij Yamaha Motor Research & Development Europe (YMRE), die ook verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de wereldkampioenschap winnende R1 WorldSBK machine. Dit maakt WorldSBK-prestaties voor het eerst beschikbaar voor Yamaha klanten.

De lijst omvat onder meer een supersterk en lichtgewicht carbonfiber subframe dat is ontworpen om plaats te bieden aan zowel een aangepaste benzinetank met een lager zwaartepunt als de Magneti Marelli ECU. 

Een Öhlins FGR-voorvork en TTX-achtershock met pneumatisch instelbare veervoorspanning bieden volgens Yamaha een voorspelbaarder rijgedrag en hetzelfde niveau van afstelling van de vering dat beschikbaar is voor de professionele wegracers van Yamaha. 

Een swingarm met omgekeerde brug, speciaal ontwikkeld voor Yamaha's WorldSBK raceprogramma, moet de maximale hellingshoek en de grip achter verbeteren, terwijl Brembo remmelarij voor en achter voor ultieme stopkracht zorgt. Het carbon kuipwerk is supersterk, lichtgewicht en is samen met het windscherm ontworpen voor optimale aerodynamische prestaties. Er is ook een GYTR PRO Electronic System (GPES)-module beschikbaar, een state-of-the-art pakket voor motorregeling en gegevensverzameling dat door YMRE is ontwikkeld in WorldSBK en het FIM Endurance World Championship. 

De GPES is uitgerust met de modernste elektronische rijhulpsystemen, zoals anti-wheelie, launch control, Engine brake control, instelbare brandstoftoevoer en tractiecontrole, en wordt geleverd met een gebruiksklare basisinstelling die een uitstekend uitgangspunt vormt voor finetuning op het circuit.

Volgens Yamaha heeft het creëren van de range onderdelen jaren van ontwikkeling op het hoogste niveau gekost, en hebben Yamaha WorldSBK coureurs Toprak Razgatlioglu en Andrea Locatelli, samen met testrijder en YART EWC-coureur Niccolò Canepa een cruciale rol in de ontwikkeling hiervan gespeeld. In het kader van 25 jaar R1 heeft Yamaha Motor Europe nu opdracht gegeven voor een exclusieve serie van 25 R1-machines die vanaf het chassis met de hand zullen worden opgebouwd en voorzien zullen zijn van de volledige reeks GYTR PRO performance onderdelen.

De R1 GYTR PRO 25th Anniversary zal exclusief worden geassembleerd door ervaren monteurs in een van de 25 GYTR PRO Shops in Europa. Hij zal onmiddellijk herkenbaar zijn aan de speciale herdenkingskleuren van de carbon kuip. 

Volgens Yamaha heeft de R1 GYTR PRO 25th Anniversary, die alleen online te bestellen is, specificaties die zo dicht mogelijk in de buurt komen van die van Yamaha's racemotoren voor het wereldkampioenschap. Klanten kunnen ook aangeven bij welke GYTR Pro Shop de motorfiets precies volgens hun wensen geprepareerd moet worden.

Geïnteresseerde klanten zullen echter wel over een goed gevulde knip moeten beschikken, aan de gelimiteerde R1 hangt een prijskaartje van maar liefst € 159.000, inclusief btw. Voor dat geld krijg je naast een WorldSBK-spec R1 ook nog een circuitdag cadeau, waar een team van Yamaha-technici je bij zal staan om de R1 specifiek op jouw rijstijl aan te passen.