Zoeken

Britse verkeersminister start proefproject geluidscamera's

18 mei 2022
Steeds meer landen overwegen om geluidscamera's in gebruik te gaan nemen om geluidsoverlast in het verkeer aan te kunnen pakken. Zo ook in Engeland, waar de Britse regering heeft besloten om in vier gebieden deze zomer als proef geluidscamera's te plaatsen.

Drie jaar geleden had Parijs de wereldwijde primeur met de geluidsradar, een combinatie van een akoestische microfoon en CCVT camera's waarmee het geluid kan worden gemeten en achterhaald wie de veroorzaker van de geluidsoverlast is. Kwestie van de geluidsgolven volgen en analyseren. 

Tijdens het experiment werden in Parijs geen boetes uitgedeeld, maar het bleek wel zo succesvol te zijn dat het een jaar later in Frankrijk naar andere stede werd uitgebreid. Afgelopen jaar kondigde wethouder Egbert de Vries van de gemeente Amsterdam aan als eerste Nederlandse stad op drie plekken in de start een proef te gaan starten met geluidscamera's

Ook in Engeland begint de klaagzang omtrent geluidsoverlast steeds luider te worden. De Britse minister van transport Grant Shapps heeft nu aangekondigd nog deze zomer op een vier plaatsen proefprojecten te willen starten met geluidscamera's. 

De exacte locaties voor de geluidscamera's moeten nog worden bepaald, maar Shapps heeft bewoners uitgenodigd om massaal te gaan lobbyen om deel te nemen aan de proef. 

"We willen zij die in de luidruchtigste straten van Brittannië wonen, die 's nachts niet kunnen slapen vanwege onverdraagzame motoren die op toeren worden gejaagd en herriepijpen, om zich te aan te melden als vrijwilliger om de laatste innovatieve techniek te testen en perfectioneren", zei Grand Shapps. 

Geluidscamera's zijn in het Verenigd Koninkrijk trouwens niet nieuw, op beperkte schaal wordt er in Londen al gebruik van gemaakt door de Westminster Council rond Waterloo Place en Exhibition Road.