Zoeken

17 Lucky Bastards krijgen hun JMG Fireblade overhandigd door McPils zelf

19 juli 2023
Woensdag 12 juli was voor een handjevol gelukkige Britten een zeer bijzondere dag. Zeventien nieuwe eigenaren van de Limited Edition CBR1000RR-R Fireblade SP John McGuinness 100th Start Replica werd namelijk hun nieuwe aanwinst in het Honda Racing Centre overhandigd door de man zelf.

Na het afgelopen jaar op Motorcycle Live in Birmingham te zijn onthuld was de JMG 100th start Fireblade SP, die in een gelimiteerde oplage van slechts 30 stuks zou worden uitgebracht, binnen no-time uitverkocht. Geduld moesten ze echter wel hebben, het zou nog ruim een half jaar duren voordat ze de sleutels van hun nieuwe aanwinst in ontvangst mochten nemen. 

Daar staat tegenover dat de Lucky Bastards door Honda wél in de watten zijn gelegd. Dat wil zeggen, 17 daarvan, die een week geleden op woensdag 12 juli werden ontvangen in Honda's racing hoofdkantoor, waar ze een rondleiding kregen, er fotomomenten waren en ze de kans kregen om met een echte TT-legende te kletsen. 

Daarna kregen ze de sleutels van hun eigen JMG 100th start Fireblade SP overhandigd door de Morecambe Missile zelf, die de motor uitaard vers had gesigneerd. Gedurende de dag werd er ook nog een rondleiding door de indrukwekkende Honda Racing faciliteit gemaakt. 

De geschiedenis van John McPils met Honda gaat ver terug, van zijn inmiddels opgelopen tot 108 starts in de TT heeft hij dat 80 keer met Honda gedaan. McGuinness was de allereerste coureur die de 130 mph grens doorbrak in 2007, met een beste tijd ooit van 132,7 mph uit 2015. Dit jaar reed hij een snelste tijd van 131.183 mph in de laatste ronde van de Senior TT. 

Oh, interessant weetje: van de in totaal 1.433,74 mijl die hij gedurende de 2023 Isle of Man TT heeft afgelegd, waren 430 mijl volgas.. nog steeds supersnel dus, na al die jaren.John McGuinness:
"Ik was verbijsterd. De motor ziet er mega uit, maar wat nog meer voor mij betekent, zijn de mensen die ik vandaag heb ontmoet. Zoals ik vanaf het begin al zei, heeft de Fireblade de afgelopen 30 jaar veel voor mij en de TT betekend. Maar waar ik aan ben herinnerd, is dat de TT meer is dan race-motoren. Het zijn de fans die overal vandaan komen, die het een uniek evenement maken. Wat een geweldig gevoel, om de nieuwe eigenaren van mijn 100e start Fireblade SP de hand te schudden, de sleutels te overhandigen en iets zo speciaals – voor mij en voor hen – de deur van de raceshop te zien uitrollen. Geweldig!"


Neil Fletcher, Head of Motorcycles bij Honda UK:
“Ik heb vandaag gemarkeerd als een uitzonderlijke op de Honda UK-kalender. Dit project is uit ons hart voortgekomen om samen een unieke man en gedenkwaardige machine te vieren. Het is geweldig om John, zijn 100ste Fireblade SP en al deze klanten bij elkaar te zien komen. En ik weet dat er vanavond heel gelukkige mensen in hun garages zullen zijn, genietend van hun nieuwe trots..."De nieuwe eigenaren:

Nicholas Taylor (nummer 2/30)
Het was een dag waar ik al een tijdje naar uitkeek. Ik heb een paar Fireblades en toen deze vorig jaar op Motorcycle Live werd gelanceerd, greep ik meteen toe en deed een aanbetaling in de hoop dat ik een van de weinige gelukkigen zou zijn die werd uitgekozen. Toen ik in december/januari te horen kreeg dat ik nummer 2 zou krijgen, was ik heel blij. Ik ben een grote fan van John en vond het leuk om naar hem te kijken tijdens de TT en dat hij hier was terwijl ik deze speciale Fireblade oppikte, maakte de dag gewoon fantastisch!


Rob Haywood (nummer 23/30)
Simpel gezegd, ik ben een enorme Honda-fan en heb sinds 1992 vrijwel de meeste Fireblades gehad. Ik ben ook een grote TT-fan, heb daar vele jaren gewerkt en heb John gezien sinds zijn eerste TT in 1996. Toen de fiets werd gelanceerd moest ik er een hebben. Ik vroeg specifiek om nummer 23 dat overeenkomt met zijn huidige aantal TT-overwinningen en om hem hier te hebben, de motor te signeren en over zijn carrière te praten en het was absoluut geweldig, wat een dag!