Zoeken

Test: Honda Varadero

Pagina 3

7 april 2005
Inhoudsopgave
Test: Honda Varadero
Pagina 2
Pagina 3
Pagina 4
Pagina 5
Pagina 6
Pagina 7
Pagina 8

Testroute

Al rijdend met de Varadero vallen meteen enkele zaken op. Ten eerste het comfort dat de motor biedt; beschermende handkappen en handvatverwarming zijn leuke gadgets die in de zomer niet terzake doen, maar onder de winterse omstandigheden waarin wij de Varadero reden absoluut waardevolle aanvullingen bleken te zijn. De zitpositie kunnen we kort over zijn, die is gewoon goed. Lekker recht op de motor; geen gehang om bij het stuur te komen. De brede buddyseat is uitermate comfortabel en de afstand van buddyseat naar de voetsteunen is ook gewoon dik in orde. En het mooie is dat die goede en comfortabele zitpositie ook nog eens wordt aangevuld door de bescherming van de topkuip, in combinatie met de hoge ruit. Afgezien van enkele windwervelingen rondom je helm zit je lekker uit de wind op de Varadero. Windvrij, ergonomisch en comfortabel. Wat wil je nog meer?

Lokaal Testcircuit
6000 toeren, bam! Het van de Firestorm afstammende motorblok doet zijn werk naar behoren. Lekker gretig bovenin en voldoende sterk en soepel in de lagere toerenregionen. Minder bullig dan (bijvoorbeeld) een V-Strom, maar dat is dan ook het enige. En dan het injectiesysteem. Als je niet beter zou weten, zou je denken op een carburatiefiets te rijden, zo goed is de gasrespons van deze Varadero. Naarmate de rit door het zuiden vordert ( beter gezegd: mijn locale testcircuit) wordt het asfalt slechter, sommige stukken zijn al jaren niet meer fatsoenlijk onderhouden en dat is te merken. Gaten, bulten en putten in het wegdek wisselen elkaar af. Daar waar de eerste generaties Varadero nog wel eens werden vergeleken met Amerikaanse auto’s (soepel en comfortabel, maar wegligging als een dweil), hebben we bij deze laatste uitvoering absoluut geen reden tot klagen. De motor ligt als een blok op de weg, ondanks dat de vering nog steeds soepel en comfortabel is. De achtervering is door middel van een draaiknop eenvoudig naar voorkeur in te stellen, de voorvering is daarentegen niet instelbaar. Wat overigens geen ramp is, de voorvering presteert in standaard setting gewoon zoals het zijn moet. Oneffenheden in het wegdek worden netjes weggewerkt, ook bij hogere snelheid zonder dat het ten koste gaat van rijgedrag en stuurkwaliteiten. Sturen Bij het insturen van een behoorlijk krappe bocht valt meteen het neutrale stuurgedrag van de motor op. Nog altijd hebben we het hier over een fiets die maar liefst 276 kilo op de schaal zet, tijdens het rijden is daar niets van te merken. Onder alle omstandigheden stuurt de Varadero mooi neutraal en is daarbij stabiel en spoorvast. Ook op wegdek dat van mindere kwaliteit is. Alweer een pluspunt. Gaat de gaskraan wat verder open en de snelheid wat omhoog dan moet er wat harder gewerkt worden aan boord van de Varadero. Goed vooruit kijken, bepalen waar je heen wilt gaan en tijdig insturen lijkt hier het advies. Maar nog steeds: geen probleem.

Siddering
8000 toeren, vlam! De twee cilinder buldert van genoegen en lijkt hoge toerentallen wel leuk te vinden. 8500 toeren, een tik tegen het schakelpedaal en hup, vijfde versnelling. Het gaat harder nu. Een bochtencombinatie dient zich aan. Twee linksen direct gevolgd door een ‘knijpende’ rechtse. Even de voorrem erbij, een versnelling terug en daar gaan we, de eerste linkse bocht is een feit. Gas erbij, nog steeds in vier, de tweede linkse komt er al aan. Insturen, insturen…….en gas erop. Met het gas erop de bocht uit, wow, is dit een all-road? Nog even gas erop, en dan remmen en omgooien van links naar rechts. Met bizar speels gemak gooi ik 276 kilo droog aan de haak van links naar rechts, en slechts met een korte siddering in het frame geeft de Varadero aan dat nu de grens wel is bereikt.

Remsysteem

De Honda Varadero is uitgerust met een gecombineerd remsysteem. Dat houdt in dat er tijdens het remmen een samenwerking is tussen de voorrem en de achterrem. Het mooie van dit systeem op een zware motorfiets als de Varadero is dat de motor niet alleen beter remt maar ook dat onder het aanremmen de motor zowel aan de voor als achterzijde beheerst en bescheiden in de vering gaat. De remmen van de Varadero doen hun werk zonder meer goed, de vertraging is zeer naar behoren. Bovendien was onze testmotor uitgerust met het optionele ABS, iets wat tijdens onze testperiode (net als de handvatverwarming) een waardevolle aanvulling was. Het ABS systeem op de Varadero is overigens niet uitschakelbaar.