WSBK Portimao: vd Mark wint natte Sprintrace, Rea crasht opnieuw

3 oktober 2021
Op een kletsnat Portimao heeft Michael van der Mark BMW de eerste overwinning gegeven sinds Chaz Davies in 2013. De 28-jarige coureur uit Gouda nam in de vierde ronde de leiding in de Tissot Superpole sprintrace en finishte 5 seconden voor Scott Redding. Loris Baz maakte het podium compleet, Toprak finishte op de 6e plaats en Jonathan Rea ging in de eerste ronde opnieuw in leidende positie onderuit.

Acht jaar en een maand, 2994 dagen om precies te zijn, heeft het voor BMW Motorrad geduurd om voor het eerst sinds race 2 op de Nürburgring, toen met Chaz Davies in het BMW Motorrad GoldBet SBK team, weer een race te winnen in het WK Superbike, de eerste overwinning sinds de Duitsers in 2019 hun rentree hebben gemaakt. In de verregende warm-up training had Michael van der Mark al gedomineerd en wist dat huzarenstuk in de eveneens natte Sprintrace te herhalen.

Bij het doven van de rode lichten had Toprak Razgatlioglu de kopstart gehad, maar werd al snel door Jonathan Rea en Scott Redding terugverwezen naar de derde plaats. Rea leek meteen een gat te willen slaan om niet meer door Redding of Toprak onder druk te kunnen worden gezet, maar bezweek opnieuw onder de druk en ging in bocht 13 onderuit, waardoor zijn kansen op de 7e wereldtitel nu definitief zijn verkeken.

Waar Toprak binnen enkele ronden tijd als een baksteen terugviel naar de zevende plaats was Redding op kop weliswaar behoorlijk constant, maar miste de grip die Michael van der Mark wel had. In de tweede ronde had vd Mark het gat al tot 3 tiende seconde teruggebracht, reed in de derde ronde naar het achterwiel van de Aruba.it Ducati toe om in de vierde ronde zijn slag te slaan.

In drie ronden tijd had vd Mark al een voorsprong van 3 seconden op Scott Redding opgebouwd, die op zijn buurt een seconde voorsprong had op Loris Baz, die opnieuw liet zien een zitje in het WK Superbike te verdienen. Baz weerstond de druk van Leon Haslam, die in de 8e ronde in bocht 13 een poging Baz voorbij te gaan met een crash moest bekopen, een crash die Baz ternauwernood wist te vermijden.

Daarmee waren de drie podiumplaatsen definitief verdeeld. Van der Mark lag inmiddels bijna 5 seconden voor op Redding, die op zijn buurt ruim een seconde voor op Baz lag, met Andrea Locatelli daar weer drie seconden achter op de vierde plaats. Alvaro Bautista maakte de top 5 compleet, Toprak Razgatlioglu werd dankzij de crash van Haslam als zesde afgevlagd.