Zoeken

WSBK Lombok: Rea wint race 1, Razgatlioglu nieuwe wereldkampioen

21 november 2021
Er is een eind gekomen aan de historische kampioenschapsreeks van Jonathan Rea. De 6-voudig wereldkampioen finishte de vanwege regen iets uitgestelde zinderend spannende race 1 iets meer dan een halve seconde voor Toprak Razgatlioglu, voor wie de 2e plaats voldoende was om tot 2021 wereldkampioen te worden gekroond. Scott Redding maakte op 2 seconden het podium compleet.

 

 Nadat een tropische onweersbui op zaterdagmiddag de wedstrijdleiding genoodzaakt was geweest race 1 naar zondag te verplaatsen en daarmee de Superpole sprintrace kwam te vervallen moest op zondagochtend vanwege lichte regenval de start opnieuw worden uitgesteld. De regen zette echter niet door, waardoor met een vertraging van 15 minuten alsnog kon worden gestart, met het hele startveld op slicks. 

Jonathan Rea kwam bij de start van de tot 20 ronden ingekorte race het beste weg en nam de leiding voor Toprak Razgatlioglu die twee ronden lang in het achterwiel van Rea bleef, terwijl het duo al in de eerste ronde een voorsprong van 1,2 seconden op Scott Redding had opgebouwd.

In de derde ronde nam Toprak in bocht 1 de leiding in de race, terwijl Scott Redding in het gevecht om de derde plaats door Axel Bassani werd gepasseerd. Bassani leek voor een regelrechte sensatie te gaan zorgen door in de vierde ronde Jonathan Rea voorbij te gaan en een ronde later zelfs kortstondig de leiding in de race te nemen.

In de voorlaatste bocht van die vijfde ronde had Jonathan Rea echter orde op zaken gesteld en de leiding in de race genomen voor de Motocorsa Racing Ducati coureur, die op zijn beurt in de 6e ronde ook door Toprak een plaats werd teruggezet, met Redding nu in het achterwiel van Bassani op 6 tiende van Rea. Rea leek daarna een klein gaatje te kunnen slaan, maar in de negende ronde zat Toprak al weer in het achterwiel en nam met een dappere inhaalmanoeuvre in bocht 10 weer de leiding in de race, om een ronde later weer door Rea een plaats te worden gezet, met Scott Redding op het vinkentouw. 

Bij het ingaan van de tiende ronde nam Toprak opnieuw in bocht 1 de leiding in de race van Jonathan Rea, die aan het eind van die ronde in de voorlaatste bocht de tweede plaats aan Redding verloor. Een ronde later ging Toprak in diezelfde voorlaatste bocht in de fout en viel daardoor terug naar de derde plaats, wat voor het eerst de leiding in handen van Redding gaf. 

Vier ronden lang hield Redding de leiding in de race met Jonathan Rea in zijn kielzog, terwijl Toprak het tempo van de twee op kop niet leek te kunnen volgen en zijn achterstand tot 1,7 seconden zag groeien.

In de 16e ronde nam Rea in bocht 10 weer de leiding in de race en bouwde meteen een voorsprong van een halve seconde op Redding op, die op dat moment in de strijd om de wereldtitel de perfecte buffer voor Rea leek te zijn. De Aruba.it Ducati coureur had echter het beste van zijn banden gevergd, gaf per ronde een halve seconde toe en viel met nog 3 ronden te gaan ten prooi van een weer naar voren rijdende Razgatlioglu. 

In de voorlaatste ronde bracht Toprak zijn achterstand op Rea met een halve seconde terug, maar het gat van 7 tiende op Rea was te groot om in de laatste ronde te worden overbrugd. Met een voorsprong van 0,670 seconden schreef Rea zijn 12e overwinning van het seizoen bij, maar de 2e plaats was voor Toprak voldoende om tot de nieuwe wereldkampioen te worden gekroond.

WK Superbike Mandalika, uitslag race 1: 

Rijder Motor Team Uitslag
1 Jonathan Rea GBR Kawasaki ZX-10RR Kawasaki Racing Team WorldSBK 20 ronden
2 Toprak Razgatlioglu TUR Yamaha YZF-R1 Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK +0.670
3 Scott Redding GBR Ducati Panigale V4R ARUBA.IT Racing - Ducati +2.155
4 Andrea Locatelli ITA Yamaha YZF-R1 Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK +7.644
5 Axel Bassani ITA Ducati Panigale V4R Motocorsa Racing +8.133
6 Michael van der Mark GBR BMW M 1000 RR BMW Motorrad WorldSBK Team +9.809
7 Alvaro Bautista ESP Honda CBR1000RR Team HRC +13.949
8 Chaz Davies GBR Ducati Panigale V4R Team GOELEVEN +14.059
9 Leandro Mercado ARG Honda CBR1000RR MIE Racing Honda Racing +22.907
10 Tom Sykes GBR BMW M 1000 RR BMW Motorrad WorldSBK Team +25.525
11 Garrett Gerloff USA Yamaha YZF-R1 GRT Yamaha WorldSBK Junior Team +25.609
12 Michael Ruben Rinaldi ITA Ducati Panigale V4R ARUBA.IT Racing - Ducati +26.267
13 Isaac Vinales SPA Kawasaki ZX-10RR Orelac Racing VendNatura +27.168
14 Samuele Cavalieri ITA Ducati Panigale V4R Barni Racing Team +43.748
15 Kohta Nozane JAP Yamaha YZF-R1 GRT Yamaha WorldSBK Junior Team +50.244
DNF
Christophe Ponsson FRA Yamaha YZF-R1 Gil Motor Sport-Yamaha +6 ronden
Tito Rabat SPA Kawasaki ZX-10RR Kawasaki Puccetti Racing +11 ronden
Oliver Konig CZE Kawasaki ZX-10RR OUTDO TPR Team Pedercini Racing +19 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Punten
1 Toprak Razgatlioglu TUR 551
2 Jonathan Rea GBR 526
3 Scott Redding GBR 481
4 Andrea Locatelli ITA 283
5 Ruben Rinaldi ITA 282