Zoeken

WSBK Lombok: Rea wint ook ingekorte regenrace, podium voor vd Mark

21 november 2021
Jonathan Rea heeft op het Mandalika circuit in Lombok de dubbel gerealiseerd. De onttroonde wereldkampioen finishte de vanwege hevige regen anderhalf uur uitgestelde en tot 12 ronden ingekorte race 2 drietiende seconde voor Scott Redding, Michael van der Mark maakte op zeven seconden het podium compleet.


 

Race 2 van het WK Superbike op het gloeidnieuwe Mandalika circuit in Lombok leek eenzelfde lot te zijn beschoren als race 1 op zaterdag, nadat met nog 5 minuten tot de start het opnieuw ongekend hard ring regenen en de al tot regenrace uitgeroepen race werd uitgesteld.  

In tegenstelling tot zaterdag was de regen echter minder extreem, waardoor met een vertraging van anderhalf uur alsnog groen licht kon worden gegeven voor een tot 12 ronden ingekorte race.

Bij het doven van de rode lichten kwam de kersverse wereldkampioen Toprak Razgatlioglu het beste weg, terwijl Rea vanaf de tweede plaats op de grid naar de vijfde plaats terugviel. Rea wist zich echter snel te herstellen en nam al in de eerste ronde de leiding in de race voor Razgatlioglu, die meteen ook onder druk van Scott Redding en de opnieuw sterk rijdende Axel Bassani kwam te staan, op korte afstand gevolgd door Michael van der Mark. 

Twee ronden lang zat de top 5 enorm dicht op elkaar en was de strijd tussen met name Rea, Redding en Toprak intens, maar daarna tekende zich een klein gaatje tussen Rea en Redding en de achtervolgers af. Bassani, Toprak en vd Mark vochten om de derde plaats in de race, waarbij Bassani in de vierde ronde bij het opkomen van het rechte stuk door vd Mark werd aangetikt en crashte.  Aan de kop van het veld bleef het continue stuivertje wisselen tussen Rea en Redding, die om beurten de snelste rondetijd reden en na zeven ronden al een voorsprong van 4 seconden op Toprak en vd Mark hadden opgebouwd, die op hun beurt een intense strijd hadden om de derde en laatste podiumplaats.

Waar de strijd om de overwinning pas in de allerlaatste bocht zou worden beslecht moest Toprak Razgatlioglu met nog drie ronden te gaan definitief het hoofd buigen voor Michael van der Mark, die ten opzichte van de Turk wist te versnellen en daarmee zijn derde plaats veiligstelde. 

Aan de kop van het veld leek Jonathan Rea af te stevenen op een zekere overwinning. Rondenlang was het gat tussen Rea en Redding constant geweest, maar bij het opkomen van het rechte stuk voor de laatste ronde mist Rea tractie bij het uitkomen van de bocht en geeft daardoor Redding de ruimte om binnendoor voorbij te gaan en als leider de laatste ronde in te gaan.

Rea nestelt zich in het achterwiel van Redding en slaat in bocht 10 op brutale wijze zijn slag. Redding hervat zich en probeert met een ultieme poging in de laatste bocht de race in zijn voordeel te beslechten, maar verliest grip aan voor- en achterkant en ziet Rea weer binnendoor voorbij gaan en met een miniem verschil van 3 tiende seconde de overwinning naar Jonathan Rea gaan.

Voor Jonathan Rea betekende de overwinning niet alleen dat hij in Lombok de eerste dubbel sinds Assen dit jaar had gescoord in zowel een droge als een regenrace, maar ook dat hij zijn totaalaantal overwinningen met 13 op gelijke hoogte met Toprak heeft gebracht en één podium meer heeft gescoord dan de nieuwe wereldkampioen.   

WK Superbike Mandalika, uitslag race 2:

Rijder Motor Team Uitslag
1 Jonathan Rea GBR Kawasaki ZX-10RR Kawasaki Racing Team WorldSBK 12 ronden
2 Scott Redding GBR Ducati Panigale V4R ARUBA.IT Racing - Ducati +0.283
3 Michael van der Mark GBR BMW M 1000 RR BMW Motorrad WorldSBK Team +7.437
4 Toprak Razgatlioglu TUR Yamaha YZF-R1 Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK +10.641
5 Tom Sykes GBR BMW M 1000 RR BMW Motorrad WorldSBK Team +21.707
6 Garrett Gerloff USA Yamaha YZF-R1 GRT Yamaha WorldSBK Junior Team +24.555
7 Kohta Nozane JAP Yamaha YZF-R1 GRT Yamaha WorldSBK Junior Team +27.772
8 Andrea Locatelli ITA Yamaha YZF-R1 Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK +29.481
9 Isaac Vinales SPA Kawasaki ZX-10RR Orelac Racing VendNatura +38.615
10 Alvaro Bautista ESP Honda CBR1000RR Team HRC +47.233
11 Christophe Ponsson FRA Yamaha YZF-R1 Gil Motor Sport-Yamaha +50.369
12 Chaz Davies GBR Ducati Panigale V4R Team GOELEVEN +50.591
13 Tito Rabat SPA Kawasaki ZX-10RR Kawasaki Puccetti Racing +53.099
14 Samuele Cavalieri ITA Ducati Panigale V4R Barni Racing Team +1.00.069
DNF
Michael Ruben Rinaldi ITA Ducati Panigale V4R ARUBA.IT Racing - Ducati +1 ronde
Axel Bassani ITA Ducati Panigale V4R Motocorsa Racing +9 ronden
Leandro Mercado ARG Honda CBR1000RR MIE Racing Honda Racing +10 ronden

 

Eindstand:

Rijder Punten
1 Toprak Razgatlioglu TUR 564
2 Jonathan Rea GBR 551
3 Scott Redding GBR 501
4 Andrea Locatelli ITA 291
5 Ruben Rinaldi ITA 282