Zoeken

WSBK Assen: hat trick voor Johnny Rea, Toprak crasht

25 juli 2021
Jonathan Rea heeft in race 2 extreem goede zaken gedaan. De 6-voudig wereldkampioen scoorde zijn eerste hat trick op het TT-circuit (zijn 4e in totaal) en liep in het kampioenschap 25 punten verder uit op Toprak Razgatlioglu, die na de start in bocht 1 door Garrett Gerloff onderuit werd getikt. Scott Redding en Andrea Locatelli maakten het podium compleet, Michael van der Mark finishte als beste BMW op de zevende plaats.

 

Race 2 van het WK Superbike op het TT-circuit van Assen had haast geen tumultueuzer begin kunnen hebben dan vandaag. Terwijl Jonathan Rea bij de start niet goed wegkwam ging Garrett Gerloff voor een superstart en dacht vanaf de achtste plaats op de grid het hele veld voorbij te kunnen gaan, maar ramde daardoor bij het insturen van de Haarbocht Toprak Razgatlioglu onderuit.

Gerloff ging door die actie zelf ook wijd en viel daardoor terug naar de 13e plaats, terwijl de leiding verrassend naar Andrea Locatelli was gegaan, voor Ruben Rinaldi, Alex Lowes, Scott Redding, Michael van der Mark en dan pas Jonathan Rea op de zesde plaats.

Locatelli reed zich los van de rest van het veld, dat de eerste ronden behoorlijk aan elkaar was gewaagd. Aan het eind van de derde ronde was Rea al weer opgeklommen naar de derde plaats en ging een ronde later ook Rinaldi voorbij, maar daarna het gat dichten met Locatelli ging niet als vanzelf. 

Tien ronden lang voerde Locatelli het veld aan, maar was daarna niet opgewassen tegen een wederom ijzersterk rijdende Jonathan Rea, die meer overwinningen dan wie dan ook op de Drentse Heide heeft gerealiseerd. Vier ronden lang wist Locatelli het tempo van Rea te volgen, maar had daarna het beste van zijn banden gevergd.

De oud WK Supersport wereldkampioen moest Rea laten gaan en viel ten prooi van een sterk rijdende Scott Redding, die lange tijd nodig had gehad om z'n teamgenoot voorbij te gaan, maar daarna met rasse schreden het gat met Locatelli wist te dichten, om met nog twee ronden te gaan de Italiaan voorbij te gaan. 

Met een voorsprong van anderhalve seconde op Redding schreef Jonathan Rea zijn eerste hat trick in Assen bij, terwijl Andrea Locatelli op drieënhalve seconde van de winnaar zijn allereerste podium in het WK Superbike realiseerde - een enorme opsteker voor de Yamaha fabrieksrijder die in de Sprintrace het podium vanwege het overschrijden van de limieten van het circuit was afgepakt. 

Op vijf seconden van Locatelli finishte Chaz Davies op de vierde plaats, terwijl Alvaro Bautista er een meer dan uitstekende vijfde plaats met de Honda Fireblade uit wist te persen. Michael van der Mark finishte op 12 seconden van Rea op de zesde plaats en bleef op de streep Alex Lowes nipt voor, terwijl Tom Sykes de strijd om die zesde plaats in de voorlaatste ronde in de Geert Timmer had zien eindigen. 

Voor Garrett Gerloff was Assen een weekend om snel te vergeten. Voor van zijn onbezonnen inhaalactie op Toprak Razgatlioglu werd de Texaan met een ride-through penalty bestraft, om daarna met nog negen ronden te gaan in de bult onderuit te gaan.  

WK Superbike Assen, uitslag race 2:

Rijder Motor Team Uitslag
1 Jonathan Rea GBR Kawasaki ZX-10RR Kawasaki Racing Team WorldSBK 21 ronden
2 Scott Redding GBR Ducati Panigale V4R ARUBA.IT Racing - Ducati +1.605
3 Andrea Locatelli ITA Yamaha YZF-R1 Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK +3.431
4 Chaz Davies GBR Ducati Panigale V4R Team GOELEVEN +8.695
5 Alvaro Bautista ESP Honda CBR1000RR Team HRC +9.584
6 Michael van der Mark GBR BMW M 1000 RR BMW Motorrad WorldSBK Team +12.691
7 Alex Lowes GBR Kawasaki ZX-10RR Kawasaki Racing Team WorldSBK +12.992
8 Michael Ruben Rinaldi ITA Ducati Panigale V4R ARUBA.IT Racing - Ducati +13.752
9 Axel Bassani ITA Ducati Panigale V4R Motocorsa Racing +19.087
10 Leon Haslam GBR Honda CBR1000RR Team HRC +19.629
11 Tito Rabat ESP Ducati Panigale V4R Barni Racing Team +20.974
12 Kohta Nozane JAP Yamaha YZF-R1 GRT Yamaha WorldSBK Junior Team +34.615
13 Leandro Mercado ARG Honda CBR1000RR MIE Racing Honda Racing +35.640
14 Isaac Vinales ESP Kawasaki ZX-10RR ORELAC Racing VendNatura +38.917
15 Tom Sykes GBR BMW M 1000 RR BMW Motorrad WorldSBK Team +47.840
16 Andrea Mantovani ITA Kawasaki ZX-10RR Vince64 +56.387
17 Loris Cresson BEL Kawasaki ZX-10RR OUTDO TPR Team Pedercini Racing +1'09.598
DNF
Garrett Gerloff USA Yamaha YZF-R1 GRT Yamaha WorldSBK Junior Team +9 ronden
Toprak Razgatlioglu TUR Yamaha YZF-R1 Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK 0 ronden

 Tussenstand:

Rijder Punten
1 Jonathan Rea GBR 243
2 Toprak Razgatlioglu TUR 206
3 Scott Redding GBR 162
4 Alex Lowes GBR 127
5 Ruben Rinaldi ITA 111