Zoeken

WSBK Assen: 13e zege Jonathan Rea op TT-circuit

24 juli 2021
Na in de ochtend al zijn vijfde pole position van het seizoen te hebben gerealiseerd heeft Jonathan Rea race 1 op het TT-circuit gedomineerd. De KRT coureur finishte de vanwege de crash van Jonas Folger 2 ronden vroegtijdig afgevlagde race drie seconden voor Scott Redding, met Toprak Razgatlioglu in diens achterwiel. Michael van der Mark finishte op de 4e plaats, op een seconde van het podium.

Terwijl al vroeg in de race niet de minste namen de race in de grindbak zagen eindigen ontpopte race 1 van het WK Superbike op het circuit van Assen tot een waanzinnig spannende race tussen polezitter Jonathan Rea, Toprak Razgatlioglu en Scott Redding, het trio dat zich in de ochtend op de eerste startrij had gekwalificeerd. 

Toprak nam bij de start verrassend de leiding in de race voor Jonathan Rea, maar verloor in de Ossebroeken de leiding aan de wereldkampioen en werd vervolgens op de huid gezeten door de eveneens goed gestarte Ruben Rinaldi, met Redding op de deerde plaats. 

Terwijl Toprak het gat met Rea wist te dichten ging Rinaldi in de derde ronde onderuit, wat Redding de ruimte gaf om aansluiting te vinden met het de twee rijders aan de kop van het veld. In de vierde ronde nam Toprak weer de leiding in de race, maar werd een ronde later al weer door Rea naar de tweede plaats teruggezet en werd daarna door Redding onder druk gezet. 

De strijd tussen Toprak en Redding, die continue stuivertje wisselden om de tweede plaats, gaf Rea in de elfde van de race precies genoeg ademruimte om een gat van een seconde te kunnen slaan, om daarna zijn voorsprong beetje bij beetje verder uit te kunnen bouwen. 

Van de elfde tot de vijftiende ronde hield Toprak de tweede plaats in de race, maar leek daarna het beste van zijn banden te hebben gevergd en genoegen te moeten nemen met de derde plaats, hoewel het gat nooit groter dan enkele tienden van een seconde was. 

Met nog twee ronden te gaan ging Jonas Folger in de Ruskenhoek op hoge snelheid onderuit, waardoor door de wedstrijdleiding de race werd stilgelegd en Jonathan Rea tot winnaar werd verklaard, op drie seconden gevolgd door Scott Redding en Toprak Razgatlioglu. 

Michael van der Mark reed een ijzersterke inhaalrace en finishte op 1 seconde van het podium op de vierde plaats, na zich slechts op de negende plaats te hebben gekwalificeerd. Andrea Locatelli maakte de top 5 compleet, maar het meeste respect ging naar Garrett Gerloff en Tom Sykes, die vanwege een crash (Gerloff) en technisch mankement (Sykes) in Superpole geen tijd hadden gezet en daardoor van de laatste plaatsen op de grid waren gestart, om uiteindelijk als 6e en 7e te worden afgevlagd op 8 en 11 seconden van de racewinnaar.  

Met zijn 13e overwinning is Jonathan Rea nu de meest succesvolle WK Superbike coureur op de Drentse heide. Naast het meest aantal overwinningen (13) en het meest aantal podium finishes (19) heeft hij ook het hoogste puntenaantal (466) op naam staan. En dat uit slechts 23 starts!

WK Superbike Assen, uitslag race 1:

Rijder Motor Team Uitslag
1 Jonathan Rea GBR Kawasaki ZX-10RR Kawasaki Racing Team WorldSBK 19 ronden
2 Scott Redding GBR Ducati Panigale V4R ARUBA.IT Racing - Ducati +3.093
3 Toprak Razgatlioglu TUR Yamaha YZF-R1 Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK +3.214
4 Michael van der Mark GBR BMW M 1000 RR BMW Motorrad WorldSBK Team +4.478
5 Andrea Locatelli ITA Yamaha YZF-R1 Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK +6.139
6 Garrett Gerloff USA Yamaha YZF-R1 GRT Yamaha WorldSBK Junior Team +7.901
7 Tom Sykes GBR BMW M 1000 RR BMW Motorrad WorldSBK Team +11.182
8 Leon Haslam GBR Honda CBR1000RR Team HRC +14.945
9 Chaz Davies GBR Ducati Panigale V4R Team GOELEVEN +19.044
10 Axel Bassani ITA Ducati Panigale V4R Motocorsa Racing +19.231
11 Isaac Vinales ESP Kawasaki ZX-10RR ORELAC Racing VendNatura +33.244
12 Leandro Mercado ARG Honda CBR1000RR MIE Racing Honda Racing +33.462
13 Loris Cresson BEL Kawasaki ZX-10RR OUTDO TPR Team Pedercini Racing +1 ronde
14 Andrea Mantovani ITA Kawasaki ZX-10RR Vince64 +1 ronde
DNF
Jonas Folger GBR BMW M 1000 RR Bonovo Action Team +1 ronde
Tito Rabat ESP Ducati Panigale V4R Barni Racing Team +3 ronden
Kohta Nozane JAP Yamaha YZF-R1 GRT Yamaha WorldSBK Junior Team +7 ronden
Lucas Mahias FRA Kawasaki ZX-10RR Kawasaki Puccetti Racing +7 ronden
Michael Ruben Rinaldi ITA Ducati Panigale V4R ARUBA.IT Racing - Ducati +17 ronden
Alex Lowes GBR Kawasaki ZX-10RR Kawasaki Racing Team WorldSBK +17 ronden
Alvaro Bautista ESP Honda CBR1000RR Team HRC +18 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Punten
1 Jonathan Rea GBR 206
2 Toprak Razgatlioglu TUR 199
3 Scott Redding GBR 137
4 Alex Lowes GBR 114
5 Garrett Gerloff USA 103