Zoeken

WK Superbike Teruel: winst voor Rea in race 2 thriller

6 september 2020
Op het circuit waar op voorhand zijn doel was de schade zoveel mogelijk te beperken heeft Jonathan Rea de zinderend spannende race 2 op naam geschreven en zijn voorsprong in het wereldkampioenschap op Scott Redding tot 36 punten vergroot. Ruben Rinaldi en Redding maakten het podium compleet.

Race 2 van de Pirelli Teruel Round van het WK Superbike - de zesde in twee weken tijd op het circuit van Motorland Aragon - ontpopte zich in een zinderende thriller tussen de regerend wereldkampioen, race 1 winnaar Ruben Rinaldi en Sprintrace winnaar Scott Redding, die dankzij die overwinning van de pole position mocht vertrekken met Rea en Rinaldi naast zich op de eerste rij. 

Net als de eerste race had Rea gekozen voor de standaard Pirelli SC0 achterband, waar buiten Chaz Davies de rest van het startveld voor de zachtere SCX had gekozen. Bij het doven van het rode licht won Rea opnieuw de sprint naar de eerste bocht, maar net als de Sprintrace zette Redding nog voor het rechte stuk al de aanval in en nam de leiding in de race, op korte voet gevolgd door Rea en Rinaldi. 

Alvaro Bautista leek de eerste ronden nog aan te kunnen haken, maar werd tegelijkertijd door Chaz Davies onder druk gezet en ging in de vijfde ronde opnieuw onderuit, wat de vierde plaats in handen van de lange coureur uit Wales gaf. 

Vijf ronden lang het achterwiel van Redding vol in beeld te hebben gehad zette Rea in de zesde ronde de aanval in, maar ging wijd en gaf daardoor de ruimte aan Rinaldi die direct door wist te zetten door ook Redding voorbij te gaan, die zijn tweede plaats aan Rea verloor en daarmee in enkele bochten tijd van de eerste naar de derde plaats terug was gevallen. 

Tot tweederde raceafstand hield Redding zicht op Rea, die er maar niet in slaagde om Rinaldi voorbij te gaan of tot een fout te dwingen en meer dan eens de ZX-10RR dik over z'n grenzen moest pushen, maar daarna was zijn SCX volledig op en moest hij het tweetal aan kop laten gaan. 

Met nog minder dan vier ronden te gaan zag Rea eindelijk zijn kans toen Rinaldi breed ging in bocht 5, maakte daar dankbaar gebruik van en nam de leiding in de race. Bijna ging het mis met het insturen van de laatste bocht, waar zijn rechterbeen van de voetsteun gleed, maar Rea hield het hoofd koel en schreef zijn 8e overwinning dit seizoen bij, zijn derde in twee weken tijd in Aragon. 

Op een seconde van Rea werd Ruben Rinaldi op de tweede plaats afgevlagd, zijn tweede podium in het WK Superbike. Scott Redding maakte op 5 seconden het podium compleet, maar uitte na afloop van de race zijn ongenoegen over de Pirelli SCX achterband. 

"De SCX is de beste oplossing, maar omdat ik een zware rijder ben houdt die band het bij mij geen raceafstand vol. Bij mij was 'ie de laatste ronden volledig op, maar Ruben kan er makkelijk de race mee uitrijden. Hij is een stuk lichter. Dat is super frustrerend, dat je niet de band kunt gebruiken die je het beste gevoel geeft."

Ondanks de SCX achterband volledig te hebben opgebruikt stond Redding wel op het podium, waar zijn teamgenoot en met 7 overwinning Mr. Aragon Chaz Davies naast Rea de enige was die voor de SC0 optie was gegaan, maar zijn race wel in de grindbak had zien eindigen. 

WK Superbike Teruel, uitslag race 2:

Rijder Team Uitslag
1 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 18 ronden
2 Ruben Rinaldi ITA Team GoEleven Ducati Panigale V4 R +1.244
3 Scott Redding GBR ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R +5.326
4 Leon Haslam GBR Team HRC Honda CBR1000RR-R +9.357
5 Alex Lowes GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR +10.761
6 Michael van der Mark NED Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +15.679
7 Toprak Razgatlioglu TUR Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +16.897
8 Loris Baz FRA Ten Kate Racing Yamaha YZF-R1 +22.541
9 Federico Caricasulo ITA GRT Yamaha WorldSBK Yamaha YZF-R1 +22.650
10 GarretGerloff USA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team Yamaha YZF-R1 +22.854
11 Eugene Laverty IRL BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000RR +23.729
12 Marco Melandri ITA BARNI Racing Team Ducati Panigale V4 R +28.380
13 Xavi Fores ESP Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR +31.630
14 Matteo Ferrari ITA Motocorsa Racing Ducati Panigale V4 R +44.264
15 Román Ramos ESP OUTDO Kawasaki TPR Kawasaki ZX-10RR +48.200
16 Yuki Takahashi JPN MIE Racing Althea HONDA Team Honda CBR1000RR-R +49.080
DNF

Chaz Davies GBR ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R +6 ronden

Sylvain Barrier FRA Brixx Performance Ducati Panigale V4 R +10 ronden

Alvaro Bautista SPA Team HRC Honda CBR1000RR-R +13 ronden

Maximilian Scheib CHI Orelac Racing Verdnatura Kawasaki ZX-10RR +16 ronden

Tom Sykes GBR BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000RR 0 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Punten
1 Jonathan Rea GBR 243
2 Scott Redding GBR 207
3 Toprak Razgatlioglu TUR 147
4 Chaz Davies GBR 141
5 Michael van der Mark NED 133