Zoeken

WK Superbike Teruel: Rinaldi Regeert Race 1

5 september 2020
In Superpole moest 'ie genoegen nemen met de tweede tijd, maar in de eerste race van de eerste back-to-back in Motorland Aragon is er geen maat geweest op Ruben Rinaldi. De Team GoEleven Ducati coureur nam in de eerste ronde de leiding in de race en liep daarna met zevenmijlslaarzen weg van Jonathan Rea, die dankzij de crash van Scott Redding goede zaken in het kampioenschap deed. Chaz Davies maakt het podium compleet.

De eerste back-to-back race in de geschiedenis van het WK Superbike was de strijd om de overwinning al snel gestreden. Als een van de weinige coureurs op de grid had Ruben Rinaldi op de zachtere SCX achterband gegokt, een gok die in de race goed uit bleek te pakken. 

Na zich twee uur eerder voor het eerst op de eerste rij te hebben gekwalificeerd kwam Rinaldi bij de start minder goed weg en viel daardoor een plaats terug achter Scott Redding, met de leiding in handen van Rea, maar nog voor het 1 kilometer lange rechte stuk was de GoEleven coureur Redding al voorbij, om met de naverbrander aan op het rechte stuk Rea te passeren.

Rea probeerde de eerste ronden het gat niet al te groot te laten worden, maar gaf elke ronde 3-4 tienden van een seconde op de tijden van Rinaldi toe en keek op 1/3 race al tegen een achterstand van 2 seconden aan, om uiteindelijk na 18 ronden op bijna 6 seconden te worden afgevlagd. 

"Ik had gisteren een racesimulatie gedaan met de zachte achterband en dat voelde echt goed, maar vannacht dacht ik 'dat is misschien toch een te groot risico", zei Jonathan Rea na afloop van de race over zijn bandenkeuze. "Nu ik Rinaldi de hele race met de SCX heb zien vegen denk ik dat we voor morgen onze strategie toch gaan heroverwegen en wat meer risico nemen."

De overwinning zat er voor Rea al vroeg in de race niet meer in, maar de regerend wereldkampioen wist op zijn beurt wel zijn voorsprong op Scott Redding te controleren en zelfs uit te lopen nadat de 2019 BSB kampioen onder druk van Alvaro Bautista kwam te staan. Zo veel onder druk, dat hij in de achtste ronde zijn race in bocht 5 zag eindigen in de grindbak, na over het voorwiel onderuit te zijn gegaan.

Dat gaf de derde plaats in handen van Bautista, die opnieuw een sterke race reed, maar in de slotfase onder druk van Chaz Davies kwam te staan, door de lange coureur uit Wales werd ingehaald en in een poging aan te haken in bocht 14 over het voorwiel onderuit ging - voor het tweede weekend op rij een DNF in race 1. 

Met een voorsprong van 5,888 seconden werd Ruben Rinaldi als winnaar afgevlagd, die na 56 races van zijn eerste podium meteen een overwinning heeft gemaakt en tevens Team GoEleven zijn eerste overwinning heeft gegeven. Jonathan Rea en Chaz Davies maakten het podium compleet, dankzij de crashes van Bautista en Redding finishte Michael van der Mark op de 4e plaats, voor Toprak Razgatlioglu.

In de strijd om de wereldtitel heeft Jonathan Rea zijn voorspong op Scott Redding tot 30 punten vergroot. Michael van der Mark staat nog op de vijfde plaats, maar heeft wel zijn achterstand op Toprak iets verkleind die zijn derde plaats aan Chaz Davies heeft verloren.

WK Superbike Teruel, uitslag race 1:

Rijder Team Uitslag
1 Ruben Rinaldi ITA Team GoEleven Ducati Panigale V4 R 18 ronden
2 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR +5.888
3 Chaz Davies GBR ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R +10.035
4 Michael van der Mark NED Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +15.965
5 Toprak Razgatlioglu TUR Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +19.357
6 Alex Lowes GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR +24.138
7 Leon Haslam GBR Team HRC Honda CBR1000RR-R +24.275
8 Eugene Laverty IRL BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000RR +24.749
9 Federico Caricasulo ITA GRT Yamaha WorldSBK Yamaha YZF-R1 +25.437
10 Tom Sykes GBR BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000RR +26.796
11 GarretGerloff USA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team Yamaha YZF-R1 +27.354
12 Loris Baz FRA Ten Kate Racing Yamaha YZF-R1 +28.096
13 Xavi Fores ESP Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR +33.131
14 Matteo Ferrari ITA Motocorsa Racing Ducati Panigale V4 R +44.847
15 Yuki Takahashi JPN MIE Racing Althea HONDA Team Honda CBR1000RR-R +59.529
16 Maximilian Scheib CHI Orelac Racing Verdnatura Kawasaki ZX-10RR +3 ronden
DNF

Alvaro Bautista SPA Team HRC Honda CBR1000RR-R

Román Ramos ESP OUTDO Kawasaki TPR Kawasaki ZX-10RR

Scott Redding GBR ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R

Marco Melandri ITA BARNI Racing Team Ducati Panigale V4 R

Sylvain Barrier FRA Brixx Performance Ducati Panigale V4 R

 

Tussenstand:

Rijder Punten
1 Jonathan Rea GBR 209
2 Scott Redding GBR 179
3 Chaz Davies GBR 136
4 Toprak Razgatlioglu TUR 135
5 Michael van der Mark NED 123