Zoeken

WK Superbike Portimao: 8e overwinning op rij voor Jonathan Rea

7 september 2019
De eerste race in Portimao was er geen maat op Jonathan Rea. De 4-voudig wereldkampioen nam bij de start direct de leiding in de race, om twintig ronden later als winnaar te worden afgevlagd, zijn 8e overwinning op rij op dit circuit en zijn 10e dit seizoen. Chaz Davies en Michael van der Mark maakten het podium compleet.

De spanning was ver te zoeken de eerste race van het WK Superbike op het Portugese circuit van Portimao. Tenminste, voor wat de overwinning betreft. Voor de vijfde keer dit seizoen had Jonathan Rea zich drie uur eerder op de pole position gekwalificeerd en ook in de race was er geen maat op de viervoudig wereldkampioen, die hard op weg is naar wereldtitel nummer 5.

Bij het doven van het rode licht nam Rea direct de leiding in de race, voor Tom Sykes die eveneens op de eerste rij stond en teamgenoot Leon Haslam, terwijl Alvaro Bautista - de enige coureur die Rea nog van zijn vijfde wereldtitel af kan houden) in de eerste bocht door teamgenoot Chaz Davies werd aangetikt, daardoor naast de baan kwam en terugviel naar de staart van het veld.

Terwijl Rea binnen enkele ronden een veilige voorsprong op Sykes had opgebouwd en daarna de race kon consolideren reed Bautista een ijzersterke inhaalrace teneinde de schade zo veel mogelijk te beperken. 

Vier ronden lang hield Sykes de tweede plaats vast, maar viel daarna ten prooi aan Chaz Davies, Michael van der Mark, Leon Haslam en een ronde later ook Toprak Razgatlioglu met Alex Lowes eveneens op het vinkentouw, om in de achtste ronde in bocht 13 onderuit te gaan en vanaf een kansloze 15e positie zijn race te moeten vervolgen. 

Op dat moment hadden Davies en van der Mark al afstand genomen van Haslam, Razgatlioglu en Alex Lowes, die in een intens gevecht verwikkeld raakten om de vierde plaats, wat een ontketende Alvaro Bautista in de kaart speelde.

In de zesde ronde lag de Aruba.it coureur al op de tiende plaats, had daarna enkele ronden een stevige kluif aan Marco Melandri en Sandro Cortese, maar reed daarna moeiteloos het gat van meer dan 5 seconden op Alex Lowes dicht.

Met nog zes ronden te gaan zat Bautista in het achterwiel van Lowes en ging de Brit bij de eerste hairpin gemakkelijk voorbij, en reed daarna naar het achterwiel van Toprak Razgatlioglu toe. 

Op het lange rechte stuk speelde Bautista het vermogen van de Panigale V4 R uit en ging Toprak moeiteloos voorbij, en probeerde in bocht 3 ook Haslam te verschalken, maar die gaf zich niet zomaar gewonnen. Een ronde bleef Haslam de Ducati voor, maar ook hij had op het rechte stuk geen antwoord op het superieure vermogen van de Ducati en moest zich neerleggen bij een vijfde plaats in de race.

Na de race van kop tot staart te hebben gecontroleerd werd Rea met een voorsprong van 4 seconden op Chaz Davies als winnaar afgevlagd, terwijl Michael van der Mark voor de 5e keer dit seizoen op het podium stond en daarmee de derde plaats in het wereldkampioenschap weer heeft overgenomen van teamgenoot Alex Lowes. 

Man van de race was echter Alvaro Bautista, die zich na het incident in bocht 1 direct na de start vanaf een kansloze positie had teruggevochten naar een meer dan uitstekende 4e plaats in de race, op acht seconden van de winnaar. In de strijd om de wereldtitel heeft Bautista wel zijn achterstand op Rea tot 93 punten zien oplopen. 

WK Superbike Portimao, uitslag race 1:

Rijder Team Uitslag
1 Jonathan Rea GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR 20 ronden
2 Chaz Davies GBR ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R +3.891
3 Michael van der Mark NED Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +6.168
4 Alvaro Bautista SPA ARUBA.IT Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R +8.564
5 Leon Haslam GBR Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR +8.877
6 Toprak Razgatlioglu TUR Turkish Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR +10.404
7 Alex Lowes GBR Pata Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF-R1 +13.495
8 Sandro Cortese GER GRT Yamaha WorldSBK Yamaha YZF-R1 +21.345
9 Marco Melandri ITA GRT Yamaha WorldSBK Yamaha YZF-R1 +21.582
10 Ruben Rinaldi ITA BARNI Racing Team Ducati Panigale V4 R +22.486
11 Jorti Torres ESP Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR +22.701
12 Markus Reitenberger GER BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000RR +27.132
13 Tom Sykes GBR BMW Motorrad WorldSBK Team BMW S1000RR +34.484
14 Leandro Mercado ARG Orelac Racing Verdnatura Kawasaki ZX-10RR +36.612
15 Takumi Takahashi JPN Moriwaki Althea Honda Team Honda Fireblade SP2 +46.877
16 Loris Baz FRA Ten Kate Racing Yamaha YZF-R1 +47.901
17 Sylvain Barrier FRA Brixx Performance Ducati Panigale V4 R +1'00.704
18 Allessandro Delbianco ITA Althea Mie Racing Team Honda Fireblade SP2 +1'00.767
19 Ryuichi Kiyonari JPN Moriwaki Althea Honda Team Honda Fireblade SP2 +1'09.039
DNF
Eugene Laverty GBR Team GoEleven Ducati Panigale V4 R +8 ronden

 

Tussenstand:

Rijder Punten
1 Jonathan Rea GBR 458
2 Alvaro Bautista SPA 365
3 Michael van der Mark NED 231
4 Alex Lowes GBR 229
5 Leon Haslam GBR 213