WK Superbike Estoril: Sunday Double voor Jonathan Rea

30 mei 2021
Op het circuit dat op voorhand het slechtste voor Kawasaki werd gezien heeft Jonathan Rea er op zondag de dubbel van gemaakt. De 34-jarige Noord-Ier profiteerde maximaal van de crash van Scott Redding en inishte 3 seconden voor Chaz Davies. Toprak Razgatlioglu finishte ondanks een dubbel long-lap penalty op de derde plaats en staat nu tweede in het kampioenschap, op 35 punten van Rea. Michael van der Mark finishte op de 6e plaats.

Race 2 van het WK Superbike op het circuit van Estoril leek zich na een knotsgek begin te ontpoppen in een zinderend spannend gevecht tussen de nummer 1 en 2 in het kampioenschap, Jonathan Rea en Scott Redding. Net als race 1 en de 10-ronden sprintrace was ook in race 2 Rea voor de hardere SC0 gegaan, waar de rest van het veld buiten Lowes en Mahias de zachtere SCX achterband had gekozen.

Dat betekende voor Rea opnieuw dat hij het de eerste ronden rustiger aan zou moeten doen, maar waar hij niet op had gerekend was een brutale actie van Ruben Rinaldi die Rea in eerste ronde in bocht 3 binnendoor voorbij zou gaan, waardoor Rea in een klap terugviel naar de zesde plaats, nog achter Eugene Laverty.

Voor die inhaalactie leek het voor Rea er nog goed uit te zien. Redding had kopstart genomen in de race, met Rae in zijn achterwiel en Toprak Razgatlioglu al teruggevallen naar de vierde plaats, doordat die na een jumpstart te hebben gemaakt in schrikreactie even van het gas af was gegaan.

Zijn terugval naar de zesde plaats betekende voor Rea dat hij in de openingsfase flink aan de bak moest gaan om te voorkomen dat Redding afstand zou kunnen nemen van de rest van het veld. In de tweede ronde vocht Rea zich terug naar de derde plaats en liep daarna op Toprak Razgatlioglu in, die dankzij van Garrett Gerloff, die in zijn crash Ruben Rinaldi meenam, was opgeklommen naar de tweede plaats.

Razgatlioglu werd door de wedstrijdleiding voor z'n valse start echter met een dubbele long-lap penalty bestraft, waardoor Rea weer de tweede plaats in handen kreeg en zich daarna volledig kon focussen op Scott Redding. In vier ronden tijd had Rea het gat met de Aruba.it coureur gedicht, bouwde daarna de druk flink op maar kwam niet langzij, wat de tot de derde plaats opgeklommen en sterk rijdende Chaz Davies de kans gaf het gat met de koplopers te dichten.

Rondenlang hield Redding het gat dicht, maar bij het ingaan van de 15e ronde zette Rea een succesvolle aanval bij het aanremmen van bocht 1 in, maar moest bij het uitkomen wijd gaan en gaf daarmee ruimte aan Redding om te counteren. Bij het insturen van bocht 4 ging Rea nam Rea de leiding weer terug en dwong Redding in de fout, die over het voorwiel richting grindbak gleed en daarmee de overwinning op een schaaltje aan Rea gaf.

Davies probeerde het gat op Rea, dat continue ongeveer 1 seconde was geweest, nog te dichten, maar koos in de laatste ronden toch eieren voor z'n geld en ging voor een zekere tweede plaats, terwijl de derde en laatste podiumplaats ondanks dubbele long-lap penalty naar Toprak Razgatlioglu ging, op ruim 9 seconden van racewinnaar Rea.

Op 12 seconden van Rea finishte teamgenoot Alex Lowes op de vierde plaats, terwijl de top vijf door de sterke rijdende Andrea Locatelli compleet werd gemaakt. Michael van der Mark finishte de race als beste BMW coureur op de zesde plaats, door in de laatste ronde Alvaro Bautista achter zich te houden.