WK Superbike Estoril: 2 uit 2 voor Toprak, 1-2-3 Yamaha podium dankzij vdMark

18 oktober 2020
Met een nieuw ronderecord heeft Toprak Razgatlioglu op overtuigende wijze zijn tweede back-to-back overwinning in het WorldSBK gerealiseerd. De 24-jarige Turk leidde de Tissot Superpole sprintrace vanaf de start en finishte 2 seconden voor Garrett Gerloff. Michael van der mark won het felbevochten gevecht om de derde en laatste podiumplaats van Chaz Davies en maakte er voor het eerst in de geschiedenis een Yamaha only podium van.

"Ik wil het seizoen afronden zoals ik het ben begonnen", had Toprak Razgatlioglu voorafgaand aan de laatste ronde van het vanwege COVID-19 sterk ingekorte 2020 seizoen, dat voor het eerst in 27 jaar is neergestreken in Estoril, gezegd en deed in navolging van race 1 precies dat ook in de Tissot Superpole sprintrace, die mede de startopstelling voor de race 2 bepaalt.

Toprak had sinds de sprintrace in Portimao niet meer op het podium gestaan en zou de laatste ronde van het 2020 seizoen in Portugal al met een podium tevreden zijn geweest, maar kreeg hulp uit onverwachte hoek doordat zowel snelste man in alle trainingen Scott Redding als de inmiddels 6-voudig wereldkampioen in de Superpole kwalificatie onderuit waren gegaan en daardoor van de laatste resp. 15e plaats moesten starten.

Met twee sterke concurrenten die zichzelf buitenspel hadden gezet won Toprak de race op zaterdag onbedreigd en liet de Tissot Superpole sprintrace opnieuw zien voor het volgende seizoen als een serieuze titelkandidaat te moeten worden gezien. Toprak liep direct na de start opnieuw met zevenmijlslaarzen weg van Garrett Gerloff, die zichzelf na afloop van race 1 voor z'n kop had kunnen slaan voor de domme fouten die hij in de race had gemaakt en had bezworen dat de komende races niet meer te zullen doen.

De 25-jarige coureur uit Texas hield die belofte en reed ditmaal een foutloze race, maar had geen antwoord op het snelle tempo van Toprak, die en passant een nieuw zonderecord zette, maar had wel een veilige buffer op Chaz Davies, die een groot deel van de race op het scherpst van de snede met Michael van der Mark in gevecht was om die laatste podiumplaats.

Op brutale wijze ging vdMark Davies - die het komende seizoen door Ducati aan de kant is gezet ten voordele van Ruben Rinaldi - binnendoor en buitenom voorbij, om vervolgens op de rechte stukken het onderspit te moeten delven tegen de Panigale V4 power, maar wist met nog minder dan twee ronden te gaan een beslissende inhaalactie te doen, om op 3 seconden afstand van zijn teamgenoot er een compleet Yamaha podium van te maken - een primeur in de geschiedenis van het WorldSBK.

Op vier seconden van de racewinnaar werd Chaz Davies op de vierde plaats afgevlagd, op minder dan een seconde gevolgd door Jonathan Rea die vanaf de 15e plaats op de grid opnieuw een ijzersterke inhaalrace had gereden en daardoor race 2 vanaf de tweede rij mag starten.

Minstens zo indrukwekkend als de inhaalrace van Rea was die van Scott Redding, die race 1 met een technisch mankement was uitgevallen en in de sprintrace zijn sportieve revanche nam door van de laatste plaats op de grid naar de 6e plaats te rijden, op iets meer dan een seconde van Jonny Rea, waardoor ook hij race 2 vanaf de tweede rij mag starten en daarmee een veel betere uitgangspositie heeft voor de overwinning.