Zoeken

Marco Melandri stopt per direct, vervangen door Samuele Cavalieri bij Barni Ducati

9 september 2020
In Aragon had hij het al laten doorschemeren, maar nu is het officieel: de comeback van Marco Melandri in het WK Superbike met Barni Ducati heeft slechts 4 ronden geduurd. De 38-jarige Italiaan uit Ravenna wordt de komende race in Catalunya vervangen door de 23-jarige Samuele Cavalieri.

Hij had zich z'n comeback absoluut anders voorgesteld. Melandri was door het Barni Ducati team benaderd om de plaats in te nemen van Leon Camier, die sinds z'n zware crash van afgelopen jaar worstelt met z'n fysieke gesteldheid en om die reden door het team aan de kant was gezet.

Doordat als gevolg van de corona crisis de 2020 kalender grotendeels in Europa zou worden verreden, met Argentinië als enige event buiten Europa (dat vorige maand door Estoril is vervangen), stemde de 3-voudig MotoGP winnaar toe. 

Niet in de laatste plaats omdat hij super benieuwd was naar de Panigale V4 R, de motor waar hij van Ducati de kans niet had gekregen om mee te rijden afgelopen jaar, na voor Alvaro Bautista aan de kant te zijn gezet. Melandri hoopte Ducati te laten zien wat ze misten, eenmaal gezeten op de Panigale V4 R waarvan hij voelde dat die bij zijn stijl zou passen. 

De werkelijkheid bleek echter een stuk weerbarstiger, Melandri worstelde met de Panigale V4 R en kwam tot de ontdekking dat de motor helemaal niet zo gemakkelijk te rijden is als hij had gedacht. Het venster waarin de motor werkt bleek angstvallig klein, waardoor hij er maar niet z'n draai op kon vinden. 

In Aragon gaf Melandri al toe dat hij het steeds moeilijker vond om zichzelf te motiveren voor gevechten in de middenmoot, na zich achteraan de grid te hebben gekwalificeerd. Om die reden heeft Melandri nu besloten dat het -wederom- mooi is geweest.

"Het was een moeilijke keus, maar ik moest naar m'n fysieke gesteldheid luisteren", zegt Melandri. "Ik kwam terug met veel enthousiasme, maar de vlam ging race na race een beetje uit toen ik me realiseerde dat mijn karakter en dat van de Panigale V4 R totaal anders is. Achterstand inlopen gedurende de raceweekends valt echt tegen."

"Mijn idee was om terug te keren, plezier te hebben en goede races te rijden, maar ondanks het geweldige werk van het team heb ik nooit het juiste gevoel gevonden met de machine. Op deze manier had het geen zin om door te gaan, ik heb daar met 'Barni' openhartig over gesproken en geef nu ruimte aan een jonge gast die gemotiveerd is en de juiste keuze is."

Ondanks dat zijn comeback niet is gegaan zoals hij had gehoopt, heeft Melandri geen spijt van zijn avontuur gehad. "Spijt? Totaal niet. Als ik dit niet had gedaan had ik me altijd afgevraagd hoe het zou zijn geweest, nu heb ik de antwoorden, helaas zijn ze niet zoals ik had gehoopt."

"Hoe dan ook, ik zou het hele team willen danken voor hun toewijding, voor mij is het nu tijd om weer vooruit te kijken op de manier zoals ik al had besloten. Ik wens het Barni team het beste voor de toekomst."De coureur die de plek van Melandri inneemt is in CIV Italiaans Superbike coureur Samuele Cavalieri, die het afgelopen jaar in zijn WK Superbike debuut voor het Motocorsa Racing team als wildcard in Misano in zowel race 1 als race 2 op de 13e plaats finishte en daarmee punten wist te scoren.

Cavalieri rijdt dit seizoen voor Barni in het Italiaanse CIV Superbike kampioenschap naast Michele Pirro, waar hij momenteel tweede staat op 42 punten van Lorenzo Salvadori. Van de 6 races finishte hij 4 keer op het podium.