Zoeken

Leon Camier Team Manager Honda WK Superbike

18 januari 2021
Leon Camier is weer terug bij Honda. Echter niet als coureur, maar als de nieuwe teammanager van HRC Honda in het WK Superbike. Camier volgt daarmee Jaume Colomb op, die de Honda Racing Corporation heeft verlaten.

Een ernstige crash in Suzuka in 2018, waar hij was ter voorbereiding op de 8 uren van Suzuka dat jaar, heeft eigenlijk het einde ingeluid van de carrière van de 34-jarige Brit, die in 2010 als Brits Superbike kampioen (en oud Brits Supersport kampioen) nog als aanstormend talent in het WK Superbike werd gezien, maar zijn hele SBK carrière door blessures is geplaagd. 

Na in Suzuka meerdere nekwervels te hebben gebroken crashte Camier in maart 2019 opnieuw tijdens de tweede ronde van het WorldSBK in Thailand, doordat Thitipong Warokorn vlak voor hem viel en hij niet kon uitwijken. Camier brak zijn rechter scheenbeen en blesseerde zijn knie. 

Twee maanden later had Camier een déjà-vu in Imola, toen Sandro Cortese vlak voor zijn neus met een gemene highsider van zijn machine werd geworpen en hij opnieuw geen kant op kon. Alsof hij nog niet genoeg blessures had gehad liep hij nu ernstig letsel aan zijn schouderbanden op - waar hij tot op de dag van heden door wordt gehinderd. 

Na door Honda aan de kant te zijn gezet maakte Camier in 2020 de overstap naar het Barni Racing Team, maar blesseerde zijn schouder opnieuw tijdens de wintertest. De openingsrace in Phillip Island probeerde hij het nog wel, maar kwam in de vrije training tot de conclusie dat het echt nog niet ging. 

Zelf bleef Camier optimistisch dat het allemaal goedkoper zou, maar nadat al in een vroeg stadium alle fabriekszitjes waren ingevuld werd duidelijk dat zijn racecarrière ten einde was. In het Honda fabrieksteam neemt Camier nu de plaats in van Jaume Colom, die afgelopen jaar als Team Manager de officiële terugkeer van Honda naar het WorldSBK overzag.

"Ik heb in mijn carrière al een aantal seizoenen voor Honda gereden en ben nu blij en trots terug te zijn bij het merk in wat voor mij een grote verandering in mijn leven is, zowel professioneel als privé", zegt Leon Camier. Ik dank Honda voor het vertrouwen dat ze in mij hebben - het WorldSBK project is zeer belangrijk en de nieuwe CBR1000RR-R Fireblade ziet er fantastisch uit."

"Ik ben bereid om hard te werken om onze doelen te te bereiken, dat heb ik als coureur altijd gedaan en zal dat op dezelfde manier blijven doen als Team Manager."

Na vele jaren in het WorldSBK te hebben gereden ken ik het kampioenschap en zijn uitdagingen als geen ander, hoewel de huidige (COVID-19, red.) periode deze problemen verergert. Maar door samen te werken met twee zeer sterke rijders zoals Alvaro en Leon, en zo'n professionele groep mensen als Team HRC en de HRC-ingenieurs, ben ik ervan overtuigd dat we ons volledige potentieel zullen kunnen bereiken en zullen vechten voor topresultaten."

"We hebben nu twee dagen testen op Jerez, het zal mijn eerste kans zijn om met het team te werken en ik kijk ernaar uit om met dit nieuwe en opwindende te beginnen avontuur."

Het WK Superbike trapt het 2021 seizoen deze week af met de eerste wintertest op het circuit van Jerez op 20 en 21 januari.