Zoeken

Lausitzring blijft misschien toch op SBK kalender

25 augustus 2017
Er zit toch een kleine kans in dat de Lausitzring op de WK Superbike kalender blijft. Tijdens het afgelopen raceweekend is de toekomstige eigenaar DEKRA hiertoe in gesprek met Dorna geweest, zo weten onze Duitse collega’s van Speedweek.com te melden.

Iets meer dan een maand geleden had het alle schijn dat de Lausitzring, waar afgelopen weekend de 9e ronde van het WK Superbike werd verreden, het volgend jaar van de kalender zou gaan verdwijnen, nadat de huidige uitbater te kennen had gegeven dat het circuit per 1 november 2017 zal worden overgenomen door testcentrum DEKRA. 

DEKRA wil de Lausitzring als testcircuit gaan gebruiken, onder andere voor het testen van autonome auto’s, en had aangegeven dat op de Lausitzring in de toekomst races nog maar een bijrol zouden gaan spelen, als er überhaupt nog races zouden worden georganiseerd. 

Daarmee leek de rol van de Lausitzring in het WK Superbike te zijn uitgespeeld, maar het afgelopen weekend zijn het DEKRA management toch in gesprek geweest met Daniel Carrera, executive director WorldSBK. De nieuwe eigenaren vroegen om het event op de kalender te houden en zijn hiervoor bereid om het circuit aan een organisator te verhuren. DEKRA wil onder geen beding zelf de organisator zijn.

Tegenover Speedweek.com verklaarde Carrera dat er een gemeenschappelijk interesse is om de Lausitzring op de kalender te houden. De DEKRA zal hiervoor echter een derde partij moeten gaan vinden, die de organisatie en het financiële risico voor z’n rekening neemt. 

Dorna vraagt circuits in de orde van grootte van 400.000 - 500.000 euro om een SBK event te organiseren, maar DEKRA wil daarentegen het circuit verhuren en daar ook geld mee verdienen.

Het is echter de vraag of er een derde partij kan worden gevonden voor de organisatie van het SBK event, met 10.619 betalende toeschouwers op zaterdag en 12.880 op zondag wordt het lastig om een kostendekkend bedrijfsplan (laat staan winstgevend) te schrijven. 

In 2016 leed de organisator nog 350.000 euro verlies en dat was zonder de huur die straks aan DEKRA moet worden betaald. Om het interessant te maken zullen zowel Dorna als de DEKRA water bij de wijn moeten doen. 

Het vinden van een nieuwe organisator is trouwens niet de enige horde die moet worden genomen. Als gevolg van de vele hobbels moet het circuit opnieuw worden geasfalteerd, waarmee een bedrag van 4 tot 5 miljoen euro is gemoeid, maar dat heeft DEKRA al in de begroting opgenomen. 

Daarnaast zal de geplande verbouwing van het binnenterrein dusdanig moeten zijn dat alle attributen tijdens een raceweekend kunnen worden verwijderd, zodat het terrein als paddock kan worden gebruikt. 

Volgens Carrera is de afgelopen maanden hard gewerkt om vervanging voor de Lausitzring te vinden. “Linksom of rechtsom, ik ben er zeker van dat we met het WK Superbike in de toekomst weer naar Duitsland zullen terugkeren - zo niet in 2018,” aldus de Spanjaard.

Bron: Speedweek.com