Zoeken

Jonas Folger klaar voor Catalunya WK Superbike wildcard

16 september 2020
Vijfvoudig Grand Prix-winnaar Jonas Folger maakt zich op voor zijn eerste optreden in het WK Superbike dit weekend op het circuit van Catalunya, met een Yamaha R1 WorldSBK spec machine van Team Benovo Action by MGM Racing Yamaha, het team waarvoor hij in het Duitse IDM kampioenschap rijdt.

Folger maakte zijn Grand Prix debuut in 2008 en heeft sindsdien vijf overwinningen behaald in de 125cc, Moto3 en Moto2, voordat hij de overstap naar de MotoGP maakte in 2017. Rijdend voor Tech3 had Folger een voortvarende start met de M1, met een tweede plaats voor thuispubliek op de Sachsenring dat jaar als beste resultaat. 

Helaas moest zijn carrière vervolgens noodgedwongen worden stopgezet, nadat het syndroom van Gilbert bij hem werd geconstateerd. Het syndroom van Gilbert is geen gevaarlijke, maar wel lastige en zeldzame erfelijke aandoening waarbij bepaalde enzymen in de lever minder goed werken. Verreweg de meeste mensen hebben geen klachten, maar Folger hoorde niet tot die groep. Mensen die wel last hebben van het syndroom kragen over vermoeidheid en onbestemde pijn bij de leverstreek.

In eerste instantie leek het einde oefening voor de carrière van Folger, maar na eerst even als testrijder bij Yamaha aan het werk te zijn gegaan keerde hij het afgelopen jaar terug naar de Moto2, waar hij 5 wedstrijden voor Petronas Sprinta Racing reed, met een 17e plaats tijdens de TT en op de Sachsenring als beste resultaat.

Dit jaar keerde Folger terug naar het IDM, voor Team Benovo Action by MGM Racing Yamaha op de YZF-R1, waar hij zich supersnel aan de nieuwe raceserie en COVID-19 heeft weten aan te passen. De 27-jarige coureur is tot nu toe nog ongeslagen en heeft daardoor een riante voorsprong in het kampioenschap.

Met ervaring met zowel de Yamaha R1 als de Spaanse locatie, waar hij tijdens zijn MotoGP carrière een sterke zesde plaats behaalde, streeft Folger ernaar om dit weekend competitief te kunnen zijn.Jonas Folger, Team Benovo Action by MGM Racing Yamaha:
“Ik kijk uit naar dit weekend, want ik wilde dit jaar echt als wildcard rijden met de Yamaha R1 in het WK Superbike. Ik ben erg blij dat mijn volledige team ook van de IDM Superbikes komt, inclusief alle bemanning en monteurs. We hebben een goed pakket en we zijn allemaal erg verheugd om naar Barcelona te gaan en te laten zien wat we kunnen doen. Het is een goed circuit voor mij, aangezien ik er in de loop der jaren veel rondjes heb gereden, dus ik ben klaar om een ​​goede prestatie neer te zetten."

Andrea Dosoli, Yamaha Motor Europe Road Racing Manager:
"De wildcard van Barcelona maakte deel uit van een breder raceprogramma, dat we vanwege COVID-19 hebben moeten terugschroeven. Dankzij de hulp van alle betrokken partijen hebben we het echter eindelijk mogelijk gemaakt en we zijn verheugd Jonas Folger en Team Benovo Action van MGM Racing Yamaha te verwelkomen op WorldSBK op onze Yamaha R1. 
Een extra motor op de grid hebben is belangrijk voor ons, onze fans en het kampioenschap. Jonas doet het ongelooflijk goed in IDM, zet een hoog tempo neer en toont een goed gevoel met de R1, daarom kijken we ernaar uit om hem en zijn team hun nieuwste uitdaging aan te zien gaan. Ze kunnen op onze volledige steun rekenen en we hopen dat ze elke ronde van deze nieuwe ervaring zullen genieten."