WK Superbike Imola: Rea domineert race 1

12 mei 2018
Jonathan Rea heeft de rest van het startveld een lesje motorracen gegeven. De drievoudig wereldkampioen won de eerste race in Imola met twee vingers in z'n neus voor teamgenoot Tom Sykes, na zich enkele uren eerder al van de pole position te hebben verzekerd. Marco Melandri maakte het podium compleet, Michael van der Mark finishte op de zesde plaats.

De spanning was ver te zoeken de eerste race op het circuit van Imola voor de alweer vijfde ronde van het WK Superbike. Jonathan Rea had het hele weekend al gedomineerd en zich op zaterdagochtend met een verschil van drietiende seconde op teamgenoot Tom Sykes van de 16e pole position in zijn carrière verzekerd, met Chaz Davies ondanks een crash op de derde en laatste plek van de eerste rij.

Terwijl Davies zijn start volledig verprutste bij het doven van het rode licht, wat 'm weliswaar een fraaie wheelie opleverde maar niet goed was voor z'n positie waarin hij terugviel naar de zevende plaats, nam Rea direct kopstart in de race. In enkele ronden tijd had de regerend wereldkampioen al een ruime marge van een seconde op z'n teamgenoot opgebouwd, waarna het een kwestie was van de zaak controleren.

Met een uiteindelijke voorsprong van bijna vier seconden werd Rea als winnaar afgevlagd, zijn vierde overwinning dit seizoen, zijn 43e overwinning voor Kawasaki en zijn 58e in zijn carrière, waarmee hij nog maar een overwinning verwijderd is van het all-time record dat op naam van Carl Fogarty staat.

De enige spanning was in het begin van de race het gevecht om de derde en laatste podiumplaats tussen Marco Melandri, Xavi Fores en Ducati Aruba.it Junior rijder Ruben Rinaldi, wat echter al snel in het voordeel van Melandri werd beslist. Rinaldi bleef lang volgen op de vierde plaats, maar werd halverwege de race door naar voren rijdende Chaz Davies een plaats teruggezet. Meer dan die vierde plaats zat er voor de coureur uit Wales echter niet in.

En Michael van der Mark? Neerlands hoop in bange dagen was na een ijzersterk optreden in Assen in de kwalificatie de langzaamste rijder in Superpole 2 geweest en had daardoor moeten starten vanaf de twaalfde plaats, maar reed een sterke race en finishte op de zesde plaats, op negentien seconden van de racewinnaar en elf seconden - en vier posities - voor teamgenoot Alex Lowes.